Att vara företagare

För snart 16 år sedan sa jag upp mitt jobb från Ericsson i Kumla, där jag jobbade som reparatör. Jag tog steget att fullt ut arbeta med mitt egna företag inom onlinemarknadsföring, något som jag fått upp ögonen för ett knappt år tidigare. Jag hyrde mig ett kontor nära hemmet, tog med mig datorn dit och började bygga hemsidor.

Fördelar och nackdelar med att vara egenföretagare

Efter dessa 16 år som företagare kan jag ställa upp ett antal för- och nackdelar med att vara sin egen chef och driva ett företag.

Tre fördelar med att vara egenföretagare:

1. Friheten
Möjligheten att få bestämma allt själv. Hur du planerar din arbetsdag har du exempelvis betydligt större möjlighet att göra som egenföretagare. Jag gick själv från att arbeta inom industrin med skiftarbete och bestämda tider (stämpelklocka) där det var ytterst viktigt att stämpla in i rätt tid, till att kunna välja mina arbetstider.

Att vara egenföretagare kräver visserligen att du är disciplinerad, men du har samtidigt möjlighet att justera dina arbetstider efter dagsform och hälsa, något som har passat mig väldigt bra. Du kan jobba längre arbetspass när du har “Flow” och åka hem tidigare de dagar du inte känner dig på topp.

2. Glädjen i utmaningarna
Att få mina sajter att ranka högt i Google på utvalda sökord är något jag verkligen gillar att göra. Utmaningen i att förstå sig på Googles algoritmer och anpassa mina sidor för att få mer besökstrafik på detta sätt. Som egenföretagare har jag hittat något som jag verkligen älskar att göra, och med glädje når man framgång 🙂

3. Att bygga upp något eget
Att skapa ditt egna företag, ditt eget arbete och framtid är stort. Du känner en stolthet i att bygga upp ett eget företag. Allt arbete du lägger ner är för att bygga upp din egna verksamhet och försörjning.

Tre nackdelar med att vara egenföretagare:

1. Ansvaret
Även om man drömmer om att “vara sin egen chef”, så ingår det en hel del ansvar i uppgiften. Det är framförallt dig det hänger på om företaget ska bli framgångsrikt eller inte. Det är du som för verksamheten framåt och ser till att arbetet sker på rätt sätt. Går nåt på tok så är det du som får ordna det.

2. Att skilja på jobb och fritid
Här känner nog många egenföretagare igen sig. Svårigheten i att släppa arbetet när du är ledig. Det är lätt att tankarna går till den egna verksamheten även efter arbetsdagens slut för att inte tala om under semestern (om du nu kan ta någon som egenföretagare(!)).

3. Pappersarbete
Bokföring, skatter och avgifter. Det är några av sakerna som det krävs att du som företagare har ordning på. Som tur är så kan du få hjälp eller anlita företag som kan detta bättre än dig själv. Bättre att du koncentrerar din tid på det du är bäst på.

Därför bör du som egenföretagare bli medlem hos Företagarna

Företagarna är en medlemsorganisation som främjar intressen för över 70.000 företag och innefattar över 250 föreningar i Sverige. De har som målsättning att företagare ska ha alla förutsättningar för att kunna ta sin verksamhet till nya höjder och nå sina mål. Företagarna erbjuder därför kunskap, nätverk och praktisk hjälp till sina medlemmar. De driver även politiska opinionsfrågor för att skapa ett bättre företagarklimat i Sverige.

Att bli medlem hos Företagarna ger dig flera fördelar.
Tre saker som jag tycker är extra bra är:

  • Juridisk rådgivning samt hjälp vid krishantering – Som medlem i Företagarna får du kostnadsfri tillgång till juridisk rådgivning av erfarna jurister med bred juridisk kompetens. Det är guld värt att ha tillgång till den kompetensen när du exempelvis ska skriva ett avtal.
  • Möjlighet att träffa andra företagare – Som medlem i Företagarna ges du möjligheten att träffa andra medlemmar för att dela erfarenheter. Att träffa och prata med andra företagare som har samma erfarenhet som du och som vet allt om företagandets utmaningar och möjligheter. Den här möjligheten att nätverka ska inte underskattas.
  • Kurser och utbildningar till bra rabatter – här hittar du kurser som är anpassade för dig som är småföretagare. Spännande utbildningar som du kan gå både på distans eller tillsammans med andra.

Bli medlem idag!