Biten av en huggorm? Så här ska du göra!

Att bli biten av en huggorm i Sverige är inte något som kanske känns så aktuellt, men sanningen är att hela 250-300 personer blir årligen bitna av just denna typ av orm. Om det vill sig illa kan symptomen bli kraftiga och allvarliga och därför är det viktigt att veta hur man ska agera. När sommar och sol äntligen sprider sig över landet är det inte ovanligt att vilja vistas mycket utomhus, men det är också här som huggormarna bor. Det vanligaste är att man blir biten i foten eller i fotleden när man rör sig i skog och mark. Att ha höga och kraftiga stövlar kan minimera risken, men inte alltid utesluta den helt.

Biten av en huggorm? Så här ska du göra!

Om du blir biten

Det första du ska göra om du blir biten av en huggorm är att titta efter tecken som visar på att det är just en huggorm som har tagit sig en tugga. Det snabbaste och enklaste sättet att se att det är en huggorm är genom att titta på själva bettet. Till att börja med gör det ordentligt ont att bli biten och inom bara några sekunder uppvisar sig två prickar med cirka 6-8 mm mellanrum. Om du har blivit biten är det första steget att kontakta giftinformationscentralen och därefter ta dig iväg till ett sjukhus. Orsaken till varför du måste till ett sjukhus direkt är för att det är omöjligt att veta hur just du kommer att reagera på bettet. Giftet kan sprida sig väldigt snabbt. För att förhindra detta behöver du hålla dig så lugn som det bara går.

Ett vanligt misstag är att klämma eller försöka suga på bettet. Gör inte det! Håll istället kroppsdelen som har blivit biten så högt som möjligt och ta bort skor, ringar eller klockor (beroende på vart du blivit biten). Områden kan svälla upp.

OBS! Är det så att du upplever mycket allvarliga och kraftiga symptom direkt är det bättre att ringa till 112 istället för att själv försöka ta dig till sjukhuset. Via 112 kan du få vägledning till dess att ambulans har tagit sig till platsen.