Boosta blodcirkulationen med en Gua Sha sten

Ansiktsmassage med Gua-sha-sten

Att ha en bra blodcirkulationen är mycket viktigt. Blodcirkulationen gör att kroppen får till sig alla näringsämnen, hormoner och det syre som behövs för att vi ska fungera normalt.

Flera sätt för att stärka din blodcirkulation:

  • Du kan ta kosttillskott i form av E-vitamin eller vitamin B3. Även Omega-3 ska vara bra för detta.
  • En del kryddor kan hjälpa till att boosta cirkulationen, exempelvis ingefära, cayennepeppar och kanel.
  • Träning eller massage sätter båda igång din blodcirkulation.

Här kommer jag titta närmare på det sistnämnda, nämligen massage och ansiktsmassage med hjälp av en Gua Sha sten. I flera olika hälsotidningar kan man nämligen läsa att genom att använda en Gua Sha sten och massera sitt ansiktet så stimuleras huden och på så sätt så boostas blodcirkulationen. Gua sha kommer från den kinesiska medicinen och innebär kortfattat att man med hjälp av en lite Gua Sha sten skrapar / masserar lätt över huden.

Hjälper lymfsystemet att må bra

Med hjälp av Gua Sha ska blodcirkulationen kunna triggas igång. Jag har läst mig till att denna metod kan hjälpa lymfsystemet att må bra, den ska kunna minska svullnaden kring trötta ögon och även förebygga rynkor genom att ansiktets muskler slappnar av. Genom att massera med en Gua Sha sten ska man även kunna ökaa cirkulationen i huden så att det syresatta blodet drar sig uppåt mot hudens ytskikt. På så sätt ges det näring till vävnader och hudceller.

För att testa detta så fick jag hem en Gua Sha sten för ansiktsmassage från Mediconline. Paketet kom i en vacker förpackning innehållandes både en Gua Sha sten samt en så kallad Jade roller (mer om den senare).


I förpackningen från Mediconline.se medföljer från en Gua Sha sten samt en Jade roller.

Så här använder du din Gua Sha sten för ansiktsmassage

På baksidan av förpackningen finns en enkel illustration över hur du kan använda en gua sha sten för ansiktsmassage. En mer utförlig beskrivning hur du går tillväga finns på Mediconline´s hemsida. Sammanfattningsvis gör du bäst på detta sätt:

1. Börja med att rengöra ditt ansikte noggrant. Sedan masserar du in din hud med en bra olja, ett serum eller din favoritansiktskräm.Detta för att på bästa sätt förbereda din hud inför Gua Sha massagen.

2. Nu vinklar du din Gua Sha sten i en 45-gradig vinkel. Du använder ett lätt tryck och sveper den över delar av ansiktet (se bilden nedan.)

3. Viktigt nu att du med din Gua Sha sten följer ditt ansiktes former och konturer. Se till så att du drar stenen utåt från ansiktet. Använd långsamma rörelser för bäst resultat.

4. Upprepa ansiktsmassagen upp till 3 gånger i veckan. Kom ihåg att tvätta din Gua Sha efter varje användning.


Illustration över hur du kan använda en gua sha sten för ansiktsmassage. Läs instruktionen (4 punkter) här ovan.

Gua sha stenen har en mjuk rundad form som ligger bra i handen och förenklar rutinen vid ansiktsmassage.

Hur ofta kan man använda Gua Sha?

Se till att utföra din Gua Sha-ansiktsmassage två-tre gånger i veckan, inte mer. Din hud måste få lite tid att “vila” sig mellan ansiktsrutinerna. Viktigt också att du tvättar din Gua Sha-sten efter varje massage.


Rosenkvarts stenen har en rosa ton och används med fördel mot bland annat rynkor.

Hur ska jag förvara min Gua Sha?

Du kan med fördel förvara din Gua Sha sten i badrummet på en säker plats, förslagsvis på en mindre enkel tallrik eller assiett. Är du riktigt händig så kan du tillverka en liten tygpåse där du kan förvara din sten mellan behanlingar.


Jade roller – ger ditt lymfsystem extra stimulans.

Vill du ha lite svalka? Ett tips är att lägga din jade roller i kylskåpet innan användning. Det räcker med ett par minuter för ett svalkande resultat.

Nu har du fått lära dig mycket kring Gua Sha så gör ett besök hos Mediconline.se för att utforska deras sortiment av detta verktyg som har tagit skönhetsvärlden med storm.