Sveriges största städer

Stockholm

Sverige är ett förhållandevis litet land med våra 10 miljoner invånare. Många av dessa invånare bor i de större städerna. Förutom att städerna är täta till invånarantalet så är de också populära besöksmål.

Stockholm

Sveriges huvudstad är också den största staden till invånarantalet med dess 1,6 miljoner invånare. Stockholm ligger i utloppet av sjön Mälaren på gränsen mellan Uppland och Sörmland. Stockholm är känt för sina sevärdheter och det finns gott om museer och andra nöjen. För att inte nämna shopping, nattliv och restauranger. Omkring 40 % av Stockholms yta består av grönområden, vilket betyder att det sällan är särskilt långt till naturupplevelser. En naturupplevelse som många rekommenderar vid ett besök i Stockholm är skärgården. Flera av Sveriges största företag har sina huvudkontor i Stockholm, vilket gör att många besöker staden på affärsresor. Några exempel på sevärdheter i Stockholm är Skansen, ABBA-museet, gamla stan och det kungliga slottet.

Göteborg

Sveriges näst största stad finner vi på västkusten i både Bohuslän och Västergötland. Staden heter Göteborg och har ungefär 600 000 invånare. I slutet på 1800-talet var staden särskilt viktig för handel med Storbritannien och det var då som Göteborg fick smeknamnet lilla London och är än idag en viktig del för Sveriges import och export.

Göteborg stad
Göteborg

Förutom hamnen så är Göteborg känt för nöjesfältet Liseberg, spårvagnar, avenyn och en viss typ av humor som förespråkas av bland annat Glenn Hysén. Andra exempel på kända personer från Göteborg är Per Andersson, Håkan Hellström och Miriam Bryant.

Malmö

I södra Sverige, närmare bestämt i Skåne län finner vi Malmö, som ligger som nummer tre på topplistan över Sveriges största städer. Malmö ligger vid Öresund och är bland annat känt för den bro som sträcker sig över Sverige och Danmark vid namn Öresundsbron, som spelar en viktig roll i den svensk-danska TV-succén Bron.

Malmö
Malmö

Till antalet innehar Malmö ungefär 300 000 invånare. Förutom att Malmö är känt för sin bro är staden också känd för en annan byggnad som är ett populärt besöksmål, vilket är Turning torso. Malmö bjuder också på kulturliv då det finns flera teatrar och museer. Sist men inte minst är staden kanske mest känd för fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.

Uppsala

Ungefär 40 minuter norr om Stockholm med tåg finner vi staden Uppsala med sina omkring 200 000 invånare. Uppsala ligger i Uppland och är en känd universitetsstad och stora delar av stadens invånare består av studenter. Uppsala är därför bland annat känt för studentlivet. En sak som är starkt förknippat med Uppsala och dess studenter är firandet av valborg.

I Uppsala finns det många sevärdheter. Bland annat domkyrkan och Uppsala slott. En bit utanför Uppsala finns Gamla Uppsala där du finner de gravfält som kallas för Kungshögarna där det sägs att de fornnordiska gudarna Oden, Tor och Frej ligger begravda. Gamla Uppsala var ett religiöst centrum för asatron dit många vallfärdade.

Västerås

Sveriges femte största stad är Västerås. Västerås ligger i Västmanland och har omkring 128 000 invånare. Västerås är, likt många andra svenska städer, en industristad vilket är anledningen till dess tillväxt. Staden ligger vid Mälarens norra delar ungefär 10 mil väster om Stockholm. Några exempel på sevärdheter i Västerås är Anundshög, vilket är den största fornlämningen i Sverige, och den botaniska trädgården.

En kommentar till “Sveriges största städer”

Kommentarer är stängda.