Museer i Stockholm du absolut inte vill missa

Museer i Stockholm

Från ABBA The Museum till Östasiatiska museet, det finns många museer i Stockholm. De mångtaliga museiupplevelserna utgör en del av stadens själ, och när man tänker på det är ju Drottningholms slott och Skansen nästan synonyma med Stockholm. Vare sig du bor i staden eller är på ett tillfälligt besök i den väntar flera av Sveriges bästa museer på dig.

Birka vikingastaden, Drottningholms slott och Skansen

Stockholm är en stor stad, vilket gör att upplevelserna i den ligger utspridda. Det här gäller inte minst för de populära besöksattraktionerna Birka vikingastaden, Drottningholms slott och Skansen, som alla låter dig upptäcka Stockholms vackra natur och kultur.

Birka vikingastaden

Birka är bokstavligen en gammal vikingastad som ligger på Björkö i Mälaren. Här kan du gå runt och få en känsla för hur livet på vikingatiden kan ha varit. Du tar dig hit med båt, och båtar som utgår från Stockholm city finns det gott om. Birka vikingastaden är ett världsarv, vilket säger mycket om hur unik platsen är.

Drottningholms slott

Drottningholms slott är den svenska kungafamiljens officiella bostad – och ett museum. Även denna plats ingår i ett unikt världsarv. Det gamla 1600-talsslottet har ett utomordentligt vackert läge, för att inte tala om den praktfulla slottsinteriören som du alltså kan se med egna ögon.

skansen

Skansen

Skansen rymmer lite av varje. Här har du ett klassiskt friluftsmuseum, en djur- respektive en nöjespark, liksom en stor park med 150 kulturhistoriska byggnader. Hur levde människor förr i tiden? Det kan du få perspektiv på när du besöker de olika byggnaderna, som levandegör historien med hjälp av skådespel, musik samt hantverk.

ABBA och Fotografiska – två unika museer i Stockholm

ABBA The Museum och Fotografiska är två unika museer i Stockholm och därmed två museibesök du inte bör missa att göra när du ändå befinner dig i staden.

ABBA-museet är ett interaktivt sådant, med möjlighet till att dansa på scen, sjunga karaoke och mixa musik. Du måste inte vara ett ABBA-fan för att uppskatta den här roliga upplevelsen.

abba

Fotografiska är ett fotografimuseum med spännande utställningar inom fotokonsten. Här samlas både historiska och moderna foton, och museet är även känt för sin fantastiskt goda mat.

Lärorika historiska museiupplevelser i Stockholm

Du som älskar historia kommer sannolikt också älska museerna i Stockholm, för här finns nämligen flera sevärdheter du kan lära dig massor av nytt från. Livrustkammaren, Historiska museet och Nordiska museet lyfter fram olika aspekter av Sveriges historia.

Livrustkammaren finns mängder av vackra kläder och accessoarer, på Historiska museet en blandning av arkeologiska och historiska fynd och på Nordiska museet finns vardagsföremål från ett relativt nära förflutet.

Kanske föredrar du världshistoria? Då passar museer i stil med Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet särskilt bra. Försök att planera in museibesöken i samband med deras evenemang. Östasiatiska museet är känt för sina pysselevent!

Naturhistoriska riksmuseet med Cosmonova passar alla

Naturhistoriska riksmuseet med Cosmonova passar besökare i alla åldrar. Man är trots allt inte för gammal eller för ung för att uppskatta mäktiga dinosauriemodeller och mammutskelett!

Och inte heller finns det någon direkt åldersgräns för när man börjar eller slutar fascineras av jorden, rymden och hela universum. Från minsta lilla bergart till största T-rexen, se och förundras!

Det här var tips på museer i Stockholm, givetvis finns det många, många fler och säkerligen något som passar dina intressen.


Vill även tipsa om vanliga ord på Göteborgska om du väljer vår västra sida av landet eller varför inte fräscha upp dina kunskaper om vår vän armfotingen?