Cigarrens historia

Cigarrens historia

Runt 1800-talet slog cigarren igenom, men man kan säga att den uppfanns redan på 1400-talet av arawakindianerna. För att tillverka tobaken skar de sönder den och torkade den. Därefter virades den in i majsblad för att de sedan skulle kunna röka den. Men de kunde även pressa bladen i ihåliga rör från naturen för att röka den. Det kunde till exempel vara vass eller rörsocker. År 1492 kom Kristofer Columbus till Västindien där han bjöds på tobak av arawakindianerna. På Kristofer Columbus resa var även munken, Ramón Pane med. Han fick se när indianerna drog tobaken genom ett rör in i näsan och även hur den användes till snus. Därefter bosatte sig européer i Västindien för att odla sin egen tobak, som sedan spreds vidare.

Vad är en cigarr?

Äkta cigarrer är gjorda av minst tre olika typer av tobak. Det är tre olika blad och kallas för inlaga, omblad, samt täckblad. Täckbladet är det som är lindat runt cigarren, därav namnet. Täckbladen kommer från tobaksplantans botten och de är bra för att binda cigarren ordentligt. Förutom det ger de cigarren en bra glöd. Om bladen inte är felfria, det vill säga inte binder samman cigarren ordentligt, är de inte bra nog att användas som täckblad. Detta är något som cigarrtillverkarna är extremt noga med och därför är täckbladen också den dyraste komponenten på hela cigarren. Inlagan kan vara av två typer och dessa är shortfiller eller longfiller. Shortfiller består av hackade tobaksblad medan longfiller består av hela blad. Att de består av hela blad är för att det ska täcka hela cigarren. Ombladet är ett segare tobaksblad och omsluter inlagan så att den ska hålla ihop.

Man tillverkar cigarrer

Cigarrer kommer i olika storlekar

Som med mycket annat kommer även cigarren i olika storlekar och olika benämningar på storlekarna. De mäts i längd, tjocklek och tum. Några varianter är Corona Gorda, Double Toro/Gordo, Carlota, Churchill, Robusto, Gran Corona och Corona Grande. Corona Gorda exempelvis har en längd på fjorton centimeter och en tjocklek på arton millimeter medan en Gran Corona är hela tjugotre centimeter lång och har en tjocklek på nitton millimeter. Det varierar alltså väldigt mycket från cigarr till cigarr.

Tänk på att förvara cigarren rätt

En cigarr mår bäst i lägre temperaturer, mellan 16-18 grader. Vid högre temperaturer bör den bara förvaras kortsiktigt, annars finns risken att den torkar. Det finns en trälåda som är avsedd att förvara cigarrer i. Denna kallas humidor och är oftast tillverkad i mahogny. Det är ett träslag som är perfekt till att binda fukt och alltså därför ett bra ställe att förvara cigarrer i. Man måste också tänka på att cigarrer inte bör förvaras där det är för fuktigt, för då finns det risk att de möglar. Om en cigarr har möglat är det bara att slänga den på en gång. Något annat man måste tänka på är att det finns en parasit som gärna angriper cigarren. Denna kallas tobaksbaggen, eller Lasioderma Serricone. Om man fryser cigarren dör parasiten och dess ägg, men det är inte rekommenderat att röka den ändå.

Att snoppa cigarren

Snoppa cigarren

Om man inte köper en cigarr som redan är snoppad måste man göra det själv. De flesta cigarrer kräver dock att man snoppar dem själv och detta måste man göra innan man röker den. Att snoppa cigarren görs bäst med antingen en dubbelgiljotin eller en cigarrsax. För att få bästa resultat gäller det att få snoppningen så rak som möjligt, men med en liten rundning. Detta för att cigarren inte ska fransa sig, eller rulla upp. Vissa tycker att snittet blir rakare om man fuktar cigarrens ände innan man snoppar den.