Hur ofta fiser man?

Så ofta fiser man på ett dygn.
Hur många gånger fiser man per dygn?

Man kan fisa upp till normalt 25 gånger per dygn, men genomsnittet är runt tio gånger. Under natten släpper tarmarna ut en hel del gas utan att man märker det och då fiser man oftare. Vad gasen beror på är att man sväljer en del luft när man äter. När kroppen bryter ned mat kan det bildas luft i tjocktarmen, vilket också bidrar till att man fiser. De flesta fisarna luktar ingenting, men ibland kan man bli dålig i magen, vilket resulterar i illaluktande fisar.

Vad händer om man håller inne en fis?

Att hålla en fis inne är ingen bra idé, då detta kan på sikt vara skadligt. Givetvis är det ingen fara att hålla sig någon gång, men om man håller sig från att fisa ofta kan det påverka tarmen negativt. I olämpliga situationer är det inget konstigt om man inte vill släppa en fis eftersom det kan bli väldigt pinsamt. Om man däremot har någon tarmsjukdom sedan innan kan det vara bra att inte hålla sig alltför ofta. Det är dock fullkomligt normalt att fisa då alla gör det och därför inget att skämmas för egentligen.

Att fisa är inget att skämmas över.

Varför låter det när man fiser?

Ljudet från fisarna uppstår när det vibrerar i den så kallade ringmuskeln. Men ljudet kan också uppstå om det vibrerar mellan skinkorna. Fisar kan låta olika och detta beror helt enkelt på att alla har olika rumpor. Trycket på fisen kan också påverka ljudet, men även hur stor analöppning man har. Har man en liten analöppning kan ljudet låta högre, medan om man har en stor analöppning kan ljudet vara dovare. Släpper man sig snabbt kan ljudet från fisen vara kortare och kniper man igen kan ljudet ha en längre verkan.

Vad man bör göra om man är gasig i magen

Att man fiser är alltså normalt, men om man är riktigt gasig i magen kan det bero på något annat. Är man ofta dålig och gasig i magen kan det vara värt att uppsöka läkare då det kan finnas en bakomliggande sjukdom som orsakar problemet. Uppstår gaserna ibland kan det bero på att man ätit något dåligt. När en fis luktar kan man se det som ett tecken på att magen inte är helt bra och därför bör man vara lite aktsam. All kost påverkar magen och därmed också hur den mår. Att äta mycket fett och socker är inte bra för magen och det kan resultera i en gasig mage. Istället bör man äta en varierad kost och undvika att äta alltför mycket fett.

Ät en varierad kost.

Tips på vad man kan äta om man är gasig i magen

Om man är väldigt gasig i magen finns det många livsmedel man kan äta för att bidra till en lugnare mage. Några saker som är bra att äta vid dålig mage är ris, potatis, rotsaker, bladgrönsaker, broccoli, havregryn, banan och haricots verts. Det man dock bör undvika att äta är till exempel lök i alla dess former, bönor, blomkål, avokado, vetemjöl, råg, tuggummi, samt halstabletter som innehåller sötningsmedel. Att äta en varierad och bra kost gör att magen mår bra, vilket i sin tur inte resulterar i illaluktande fisar.


Nu när du kan allt om fisar kanske det kan vara avkopplande att läsa mer om världens starkaste chili eller allas vår favoritagent James Bond.