Fakta om Bananflugor

Fakta om Bananflugor

Bananflugor är små flugor som nästan alla drabbas av någon gång. De dyker ofta upp i kök, kring blommor eller i ventilation. Det är egentligen inte tal om en flugart, utan om flera olika som liknar varandra till utseendet. De letar sig inomhus under hösten och sensommaren för att lägga ägg i diskhoar, avlopp, gammal frukt eller slattar av vin eller öl. Bananflugan går från ägg till fluga på mindre än åtta dagar, och en flughona kan lägga 500 ägg. En enstaka fluga blir snabbt flera och det enda sättet att få bort dem på är genom att döda flugorna, och genom att rengöra där de lägger ägg.

Hur blir man av med flugorna?

  • Se till att spola lite vatten i diskhon varje dag, och plocka bort pantburkar samt gammal frukt.
  • Se också till att städa ordentligt om du upptäcker många bananflugor på en plats. Undvik också att ha vatten stående i blomkrukor och på andra platser.
  • För att fånga in flugorna finns det färdiga blomflugefällor att sätta ut men du kan också skapa en egen. Du blandar då två delar äppelcidervinäger med en del sirap. Häll också i lite diskmedel. Häll blandningen i en flaska eller i ett glas. Den drar till sig flugorna som drunknar i vätskan.

Att undvika bananflugor

När det gäller bananflugor gäller det att vara noggrann. Flaskor bör förvaras med korken på, pantburkar rengörs och läggs i säckar som stängs ordentligt. Sopor bör läggas i en sluten påse, och se till att ta ut den varje dag. Det gäller särskilt om du har lagt matrester eller frukter i den. Ta också bort matrester ur diskhon och diska så att disk inte blir stående i den. Ha också en svamp eller diskborste tillgänglig så att du kan rengöra diskhons brunn ordentligt. Det är också klokt att titta på golvbrunnarna i hemmet. Även där är det vanligt att stöta på bananflugor. Speciellt om brunnen inte används så ofta. Rengör den med lite diskmedel med jämna mellanrum och spola gärna igenom den med lite vatten en eller flera gånger varje dag. Då är risken minimal att flugorna dyker upp.

Kände du att du vill veta mer om andra typer av flugor? Då kan jag rekommendera dig att ta en titt på mitt inlägg om älgflugor också 🙂