Fakta om Älgflugor

Nu när hösten är här är det trevligt att ge sig ut i skogarna med svampkorgen och plocka svamp. Men det finns en lömsk insekt som jag tänkte berätta mer om i det här inlägget.

Fakta om Älgflugor

Älgflugan är en typ av lusfluga som suger blod från djur och människor. Den befinner sig i skogar, framför allt i älgrika sådana. Från början var den vanligast i mellersta och södra Sverige men nu har de även spritt sig till de nordliga skogarna. Hur mycket älgflugor det är varierar från år till år, men de är vanligast på hösten och under toppår för flugorna kan man rent av bli attackerad av hundratals älgflugor.

Älgflugan och människan

Älgflugan lever i huvudsak på älgar och rådjur men eftersom de kläcks på hösten när människor vill ut i skogen för att plocka svamp eller jaga är människan också utsatt för den. Ofta landar älgflugan i nacken eller håret. Den biter av sig sina vingar och börjar vandra runt. Det kliar och älgflugan är svår att bli av med. Den går inte att slå ihjäl utan man måste nypa av dess huvud eller klämma ihjäl den men även det kan vara svårt. Har älgflugan hittat in i hår eller skägg behöver man ofta kamma bort den.

Ett bett av älgflugan gör ont, och det kan börja blöda. Är man känslig kan bettet också svullna och klia. Att bli biten är dock inte farligt, men det är självklart bra att hålla koll på bettstället.

Vilka förutsättningar gynnar älgflugan?

En mild höst, där det regnar lagom mycket och då det är gott om rådjur samt älg är toppen för älgflugan. Då kan man förvänta sig stora mängder av den i skogen.

Hur skyddar man sig?

Om man vill ut i skogen under älgflugans högsäsong finns det ett par bra knep att ta till. Citroneukaluyptus kan skrämma bort älgflugan när den känner medlet genom sina fötter. Lukten skrämmer den dock inte. Heltäckande, ljus klädsel är också bra. En hatt skyddar något och har du en mygghat med nät som kan stoppas ner i tröjan är det än bättre.

Även om du tar till de här skyddsmetoderna är det dock inte säkert att du helt kommer ifrån älgflugan. Se till att gå igenom kroppen ordentligt när du kommer hem och kamma gärna igenom hår samt eventuellt skägg ordentligt så du ser att ingen älgfluga följt med hem.