Välj rätt storlek på mattan

Att välja en matta till vardagsrummet kan väl inte vara svårt, eller? Nej, kanske inte när det kommer till färger och mönster, men när det gäller att hitta rätt storlek kan det vara en aning knepigt. I allt får många fall köper man en standardstorlek som man känner passar, men det är inte ovanligt att denna standard oftast innebär att mattan är för liten. Här är det viktigt att titta på storleken på möbelgruppen innan du väljer. Det är nämligen denna storlek som du ska utgå från.

Något så enkelt som en matta i rätt storlek kan vara avgörande för om ditt vardagsrum känns genomtänkt när det kommer till inredning eller inte. Jag hjälper dig här att reda ut om det är stora mattor som du ska ha, eller mindre alternativ.

Välj rätt storlek på mattan

Matta under soffgruppen

De allra flesta vill att mattan i vardagsrummet ska befinns sig under soffan eller soffgruppen. Det är snyggt och dessutom skönt att sätta ner fötterna på. Om du vill vara säker på att du hittar en matta i rätt storlek måste du först se till att mäta soffan. Mattan ska nämligen ha samma bredd som själva soffan och gärna lite mer än så. Man brukar säga att ett bra mått är då mattan sticker ut 10 cm på varje kortsida. Mattan ska även vara så pass stor att din soffa får plats på den, eller åtminstone 20 cm in.

Undvik inte att köpa stora mattor för att du är rädd för att de ska ta upp för mycket golvutrymme. I de allra flesta fall är det alltid bättre med en matta i större storlek, än en som är för liten. Har du möjlighet att köpa en så stor matta att hela möbelgruppen (och eventuella fåtöljer) får plats så gör det! När hela möbelgruppen rymmer på mattan får du en lite lyxigare inredning som skapar en känsla av harmoni.

stor matta
En favorit från Trendcarpet är denna Kelimmatta Marockansk Azilal

Välja matta till matgruppen

Det är inte helt ovanligt att vilja ha en matgrupp i sitt vardagsrum och att använda sig av en matta för att skapa ett “rum i rummet”. När det gäller storlek på matta till matgrupper behöver du se till att både bordet och stolarna får plats och att det finns gott om matta utanför gruppen. En bra grundregel är att välja en matta i en storlek som gör att mattan sticker ut cirka 50 cm runtomkring. När du drar ut stolarna ska de fortfarande kunna befinna sig på mattan, utan att hamna utanför.