Fakta om lingon

Lingon – Sveriges svar på Gojibär

Många hälsogurus har öst beröm och rosor över det asiatiska gojibäret, men få av dem nämnde att det faktiskt finns ett alternativ på närmare håll, nämligen lingon. Lingon är inte bara goda, de är väldigt nyttiga också och det går att variera hur du äter lingon på många olika sätt. Mer om lingonet som bär och bärets fördelar kan du läsa nedan.

Kort fakta om lingon

Lingon växer främst i Skandinavien, men förekommer även på andra ställen i norra Europa. Som växt tillhör lingonen blåbärssläktet, tillsammans med bland annat blåbär och tranbär. Blåbärssläktet består dessutom av en rad olika ljungväxter.

Lingonet växer på ris och risen i sig har blad hela året. Däremot blommar lingonen enbart på sommaren och om blommorna pollineras blir det bär till hösten. Lingonris kan bli väldigt stora och omfattande, på höjden blir de knappt 40 centimer som mest, men under jorden växer det så det knakar. Lingonrisen består nämligen av stora underjordiska rotsystem som hjälper riset att sprida sig vidare genom skogen.

Att plocka lingon är populärt både för de industrier som är beroende av bären, men framförallt också bland privatpersoner. Det är många som ger sig ut i skogen under hösten för att kombinera nytta med nöje. På det sättet blir lingonet ännu mer hälsosamt, om du går långa promenader för att plocka dem själv.

Kuriosa om lingon

Det finns ett bär som många förväxlar med lingon, nämligen mjölon. Mjölonet påminner om ett lingon till färgen och delvis till smaken också. Däremot är mjölonet mycket mjöligare i konsistensen och risen växer inte på samma sätt som lingonriset. Så, om du någon gång plockar ett “lingon” i skogen som är mycket mjöligare i konsistensen, är det med största sannolikhet ett mjölon du plockat.

Annan kuriosa om lingonet är att lingon använts för att bota och förebygga urinvägsinfektioner tidigare genom historien. Samt att lingon och vinddruvor delvis delar samma uppbyggnadsämnen.

Som om inte ovanstående skulle vara nog för att du skulle vilja ge dig ut och plocka hinkvis med lingon redan nu, så är lingon väldigt användbart i både bakning och matlagning. Det går alldeles utmärkt att både äta lingonen som de är, koka sylt på dem, göra lingondryck av olika slag, smaksätta olika former av alkohol och mycket annat.