För- och nackdelar med att jobba hemifrån

Så här i virustider med Coronaviruset (COVID-19) är det många som väljer att jobba hemifrån. Jag valde själv att flytta hem mitt kontor i början på mars månad och har ägnat mig åt social distansering sedan dess. Mitt jobb har den fördelen att jag kan jobba så länge jag har en dator och en internetuppkoppling.

Vilka fördelar respektive nackdelar finns det med att jobba hemifrån? Här har jag listat några punkter som jag tycker sticker ut.

Fördelar med att jobba hemifrån

1. Du sparar tid – Genom att slippa pendla till jobbet sparar du mycket tid. Du kan i lugn takt gå till din arbetsplats i hemmet.
2. Undviker stress – Framförallt att slippa transportera sig fram och tillbaks till jobbet i rusningstrafik är något jag själv upplever som en befrielse.
3. Bra ekonomiskt – Att minska sitt resande till och från jobbet, samt göra maten hemma istället för att köpa utelunch sparar en hel del pengar i det långa loppet.

Nackdelar med att jobba hemifrån

1. Till viss del minskad produktivitet – Hemma finns tillgång till saker som kan distrahera dig. Gräset behöver klippas, diskmaskinen tömmas osv.
2. Skilja på jobb och fritid – Det är nog lättare att koppla bort jobbet om man har en annan arbetsplats än i hemmet. Viktigt att man håller på sina arbetstider och inte fortsätter svara på mail o.s.v. på kvällen.