Fördelar med en stenmur runt trädgården

En stenmur runt trädgården

Sten är ett levande material som använts sedan urminnes tider i Sverige. Förr hade bland annat bönder ett oerhört slitigt arbete med att få upp sten i olika storlekar från jorden. Då var det oftast för att kunna så och senare skörda olika grödor på en stenfri åker, men stenarna togs också tillvara för att användas på olika sätt.

Av de överblivna bumlingarna upptagna med handkraft från jorden konstruerades på ett mycket enkelt sätt ofta murar. Enkelt i den bemärkelsen att det inte fanns några verktyg att tillgå. Det var ett otroligt kroppsarbete att lyfta och lägga stora stenar på varandra i långa rader så att det till slut bildades en mur. På så vis kunde exempelvis gränser mellan olika gårdar visas och bumlingar kunde även fungera som måttstockar mellan två olika ställen. Då användes fotsteg oftast som mätenhet.

Sten är ett levande material

Att ha en stenmur runt sin trädgård har så otroligt många fördelar. Dels är stenen ett härligt och hållbart material som kräver lite skötsel jämfört med andra material. Muren kan ge trädgården ett helt annat utseende. Det går också lätt att komplettera med matchande stenar till övriga interiörer i trädgården när en läcker stenmur är på plats. Stenmuren ger ett väldigt gediget intryck för ögonen som tittar på skapelsen.

Stenmur av natursten

Människor som älskar naturligt material väljer en stenmur runt sin trädgård och det blir en allt mer vanlig syn vilket också innebär att det är populärt. Idag till skillnad från förr så finns det bra verktyg som hjälpreda för att forsla stenarna. Ska naturstenar i olika form och storlek användas som mur så krävs det visserligen en del styrka i armarna. Kanske hyrs en maskinist in för att schakta och jämna ut marken där stenarna ska ligga. Det är det enklaste och smidigaste sättet om den naturligt vackra stenmuren ska byggas över en längre sträcka.

Det är helt klart värt att allt jobb när muren är på plats. Den kommer ha ett alldeles eget unikt utseende med hjälp av stenarnas färger och olikheter i formerna. Ingen annan i grannskapet kommer ha en exakt likadan.

På en stenmur av naturstenar i olika former och färger kan det vara mycket vackert att ovanför muren i jorden plantera buskar eller blommor. Är det variation som önskas varje vår så är det en bra idé att plantera exempelvis tåliga växter och blommor som kan hänga ner över stenarna och förgylla dem med färgprakt.

Inspirationen till att förgylla en naturell stenmur kan hämtas utifrån vad för färger som kan passa in med hus och övriga växter i trädgården. Det blir en otroligt vacker enhet av alltihop om det matchas i färger.

Övriga unika stenmurar

Det finns hur mycket stenmaterial som helst som är avsett för just stenmurar. Det finns murstenar och murblock i olika nyanser med olika struktur i själva stenen. Det finns mursten som går att vinkla i vissa grader om muren exempelvis ska ha en liten lutning.

Det är egentligen bara att drömma om hur den färdiga muren ska se ut för lösningar är lätta att hitta. Materialen som används för att bygga ihop muren stadigt heter fog. Vilken fog som ska användas beror på stenen och vilken effekt det får. Ska det också läggas plattor i sten ihop med murbygget så är det bäst att börja med muren först och lägga plattorna som slutfinish för ett mycket läckert resultat.

Murstenen finns i olika nyanser och är lätta att hantera

Är det en mur med lite antikt nött utseende som står på önskelistan så ger tumlad mursten helt rätt effekt. Murstenen finns i olika nyanser och är lätta att hantera när muren byggs.

En del vill ha “allt i ett” och då är det också en lysande idé att bygga en stenmur. Då byggs önskad längd, bredd och djup på muren. Det blir två långsidor och två kortsidor på muren och det lämnas ett tomt i utrymme mellan alla sidorna. I det tomma utrymmet går det alldeles utmärkt att fylla i jord och sedan plantera exempelvis buskar eller ett hav av olika blommor. Eller varför inte mixa med buskar och blommor. Är tomten av modell mindre så blir det med den här modellen på mur både insynsskydd som markerar och en rabatt för grönska och blomster. Då finns det fritt spelrum för övriga ytor av tomten.

I galvaniserat stål finns det något som heter gabioner. Det är en smart uppfinning som kan användas vid exempelvis lägre murar. Gabionerna är som burar som fylls med natursten och utseendet på muren blir läckert och annorlunda. Är önskemålet eller tanken en högre mur så går det utmärkt att bygga gabionerna på höjden. Då ställer man buren vertikalt istället för horisontellt och fyller på med sten. Det går också att bygga gabionerna på varandra.

Det finns egentligen väldigt lite att fundera på när det gäller murar runt trädgården. Stenmurar ger allt som önskas.