Grunderna i sökmotoroptimering

För att förstå grunderna i sökmotoroptimering (SEO) måste vi först förstå konceptet. SEO är enkelt sagt ett sätt att jobba med din hemsida för att få dig att ranka högre i en sökning på Google. Det är givetvis en hel vetenskap och inget man lär sig över en natt. Men det finns ett antal saker den som är ny på området kan göra, eller ta in hjälp med att göra.

Se över ditt innehåll och din webbplatsstruktur

Google gillar sajter som är välskrivna och som är lätta att hitta på. Se till att strukturen på din hemsida är logisk och lätt att förstå. Utifrån ett sökmotorperspektiv är det bra att ha flera olika typer av landningssidor med underkategorier. Om du till exempel säljer cyklar kan du dela upp det i “MTB”, “racercyklar” och “citybikes” med en sida som berättar något om kategorin. Sen hänger du på produkter och varumärken under det.

Se till att du har bra och unik text på varje sida. Om du till exempel bara kopierar all information från tillverkarnas produktblad är risken stor att du kommer straffas för det.

Förstå dina sökord

Du behöver också veta vad dina potentiella kunder söker på för att hitta en leverantör. Tänk på att det kan vara helt andra sökord än du spontant tänker på. Gör en enkel marknadsundersökning och testa att söka på lite olika relaterade saker. Ju mer specifik du blir desto enklare blir det att komma högt upp i träffarna då konkurrensen om sökorden minskar. Att som ny på marknaden försöka komma in på Googles förstasida på ordet “cykel” är förmodligen omöjligt. Att däremot lista högt på “billig sportcykel” eller “tuff mountainbike” kan vara betydligt lättare och mer lönsamt. Se dock till att kontrollera att ett sökord har tillräckligt många som söker på det innan du går all in på att vinna där.

När du skriver SEO-texter är det viktigt att få med sökordet ofta, men inte för ofta. Om du använder ett ord överdrivet mycket kan Google tycka att du ägnar dig åt så kallad “keyword stuffing” och försöker manipulera sökresultaten.

Vikten av inlänkar till din sida

En viktig del av sökmotorernas algoritmer som påverkar hur högt din sida rankar på utvalda ord är inlänkar. Om du har bra länkar från relevanta sajter så värderar exempelvis Google din sida högre än konkurrenten som inte har några inlänkar alls. Något som även påverkar är vilken text (ankartext) som länken har, om det är en relevant text som förklarar vad den länkade sidan handlar om (dina sökord) eller om det är en mer allmän länktext, typ klicka här.

Hur skaffar man fler inlänkar till sin sida?

Vill man aktivt jobba för att skaffa fler inlänkar till sin sida så finns det ett par sätt man kan göra. Man kan exempelvis kontakta bloggare eller hemsidesägare som skriver om ämnen som rör din bransch och be dem länka till din sida. Det är inte alltid säkert att de vill göra det eller att man ens får svar från bloggaren, men det är en möjlig väg. Man kan även byta länkar med andra sajtägare där du skriver om deras blogg och får en länk i utbyte till din sida. Det finns också möjligheten att köpa länkar från utvalda bloggare och på så sätt få relevanta inlänkar till din sida. Vilken väg du går beror på hur stor budget du har och hur mycket tid du vill lägga på att skaffa fler inlänkar.

Följ upp ditt resultat

Följ upp resultaten över tid

All marknadsföring behöver mätas. En fördel med SEO är att det går att snabbt förändra strategin om det visar sig att den nuvarande inte fungerar. Se till att ha ett bra mätverktyg, som till exempel Google Analytics, och lär dig förstå siffrorna. Om du får många besökare men de snabbt lämnar din sida säger det att du gör något fel. Om du däremot har få besökare men majoriteten faktiskt handlar av dig kan det vara en indikation på att du gör något rätt. Försök i så fall lista ut vad och gör mer av det. Var inte rädd för att experimentera, men håll också koll på utfallet om du ändrar något.