Världens längsta floder

Världens längsta floder

Världen är full av floder, livsviktiga för människor, djur och växter. Här hittar du en lista på världens 10 längsta floder. Det är omdiskuterat huruvida Amazonfloden eller Nilen är världens längsta flod, det beror dels på att flodernas längd varierar med tiden och på att floderna kan mätas från olika punkter. I dagsläget räknar dock de flesta experter Nilen som den längsta floden.

1. Nilen

Nilen är omkring 6 650 km lång och ligger i östra Afrika. Den rinner bland annat genom Egypten, Sudan och Sydsudan. På arabiska heter Nilen Bahr ar Nil, vilket betyder “floden Nilen”. Nilen har olika namn i de olika länder den rinner genom, bland annat Victoria-Nilen, Vita Nilen och Blå Nilen. Floden färdas genom flera vattenfall och har sitt utflöde i Medelhavet.

Nilen
Nilen

2. Amazonfloden

Amazonfloden är omkring 6 400 km lång och ligger i Sydamerika. Den rinner bland annat genom Peru, Colombia och Brasilien. Amazonfloden är bredare än Nilen, och som tidigare nämnts enligt vissa experter även längre. Den har i alla fall störst vattenmängd, med ett flöde större än vad världens åtta näst största floder har tillsammans. Det lever över 3 000 fiskarter i Amazonfloden, bland annat pirayor och elektriska ålar. Amazonfloden har sitt utflöde i Atlanten.

3. Yangtze

Yangtze är omkring 6 300 km lång och ligger i Asien. Den rinner genom Kina. Yangtze har flera olika namn, bland annat Changjiang, Långa floden och Blå floden. Yangtze är viktig för transportering av varor och därför betydelsefull för Kinas ekonomi. Yangtze har sitt utflöde i Östkinesiska havet.

Yangtze
Yangtze

4. Mississippi-Missourifloden

Mississippifloden tillsammans med bifloden Missourifloden är omkring 6 275 km och ligger i Nordamerika. De rinner genom USA och en liten del av Kanada. Mississippi-Missourifloden har sitt utflöde i Mexikanska golfen.

5. Jenisej-Angara-Selenga

Jenisej tillsammans med Angara och Selenga är omkring 5 539 km och ligger i Asien. De rinner genom Ryssland och Mongoliet. Jenisej-Angara-Selenga har sitt utflöde i Karahavet.

6. Gula floden

Gula floden, eller Huang He, är omkring 5 464 km lång och ligger i Asien. Gula floden drabbas ofta av kraftiga översvämningar, bland annat på grund av tropiska stormar och monsunregn. Gula floden rinner genom Kina och har sitt utflöde i Bohai.

7. Ob-Irtysj

Ob tillsammans med bifloden Irtysj är omkring 5 410 km och ligger i Asien. De rinner bland annat genom Ryssland, Kina och Kazakstan. Ob-Irtysj har sitt utflöde i Obviken, Norra Ishavet.

8. Paranáfloden

Paranáfloden är omkring 4 880 km och ligger i Sydamerika. Den rinner genom bland annat Brasilien, Argentina och Paraguay. Paranáfloden har sitt utflöde i Río de la Plata och vidare ut i Atlanten.

9. Kongofloden

Kongofloden är omkring 4 700 km lång och ligger i Afrika. Den rinner bland annat genom Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken och Angola. Nästan hela floden är segelbar, vilket gör den mycket viktig för handel och transportering av varor. Kongofloden har sitt utflöde i Atlanten.

10. Amur

Amur är omkring 4 444 km lång och ligger i Asien. Den rinner genom Ryssland, Kina och Mongoliet. Amur har sitt utlopp i Ochotska havet, Stilla havet.


Kolla även in Sveriges längsta ord och världens längsta djur.