Guide till ett snabbare wifi hemma

Guide till ett snabbare wifi hemma

Vem vill inte ha ett snabbt och effektivt wifi hemma? Med ett snabbare wifi slipper man krångel med långsamma hemsidor antigen för nöje eller om man arbetar hemifrån. Använder man wifi för just arbete är det extra viktigt med en snabb wifi-uppkoppling, eller om man ska spara ett skolarbete inför tentan. Våra liv blir allt mer uppkopplade mot internet och det kan vara klokt att se över hur uppkopplingen ser ut i hemmet.

Hur kan man få ett snabbare wifi?

Det finns många smarta tips på hur man kan få ett snabbare wifi. Det första man bör göra är att kontrollera den hastighet man har fått från sin bredbandsleverantör. Ibland kan det räcka med att uppgradera hastigheten då många av dagens bredbandsleverantörer har bra erbjudanden.
En viktig detalj är att också se till var routern är placerad i hemmet. Detta kan vara helt och hållet avgörande för hur anslutningen fungerar och hur bra täckningen är. Det man då ska tänka på är att placera routern centralt, högt och fritt.

Ibland kan det också vara smart att vrida routern mot just det område där man sitter mest och använder internet, en liten justering kan räcka. Om man uppdaterar sin router genom en nyare modell är det viktigt att se till så att den nya tekniken stödjer redan befintlig dator eller annan elektronik som uppkopplas mot internet.

Ett annat tips för snabbare wifi och att undvika störningar, är att se till så att inte routern är nära köket eller tvättstugan. Många av de stora och tunga metallföremålen som är kopplade till både tvättstuga och kök som spis, kyl m.m. stör wifi-signalen. Se till att inte heller placera routern nära tjocka väggar eller till exempel akvarium och våningsplan.

Tips för snabbare wifi hemma.

Tekniska uppdateringar för trimmat wifi

Om man redan har en router hemma som man är nöjd med men vill vara säker på bästa optimala wifi-uppkoppling, kan man också byta antenn på sin router. Många routers har antenner som är utbytbara och det kan räcka med att bara byta själva antennen. Det som också kan vara bra att känna till är att många gamla wifi-produkter kommunicerar på 2,4 GHz-bandet. Nyare teknik brukar kommunicera på 5 GHz-bandet som är snabbare. Många nyare routers stödjer båda banden och man kan välja att till exempel använda telefonen och mindre apparater till 2,4 GHz-bandet, medan en jobbdator som behöver snabbare prestanda, kan vara uppkopplad mot 5 GHz-bandet. Man kan se över på sin dator om den valt just 5 GHz-bandet. Stödjer datorn denna frekvens kan man ställa in den på datorn mot sin wifi. Nackdelen med 5 GHz bandet är att det har kort räckvidd men är mycket effektivt att använda till en högpresterande dator till exempel en kraftfull speldator som kräver stark signal och uppkoppling mot onlinespel. När man spelar onlinespel är det dock bra att tänka på att om man spelar mycket kan det vara klokt att hellre använda en nätverkskabel till en spelkontroll eller speldator istället för wifi.

Byt ut din gamla router.

Uppdatera och förläng

En annan aspekt som är av yttersta vikt för ett så effektivt wifi som möjligt, är att alltid se till att uppdatera sin wifi genom att ha de senaste uppdateringarna i mjukvara. Köper man en ny dator bör man se till att den gamla routern byts ut och matchar den nya tekniken bättre. Har man ett större hem och upptäcker att ens wifi inte räcker till, kan man se till att dra en nätverkssladd till de andra rummen och ansluta en till extra router i ett rum där det saknas täckning. Ett annat alternativ till detta är en så kallad wifi-brygga eller extender. Denna tekniska apparat hjälper till att förstärka signalen i hela hemmet, oavsett om man bor i lägenhet eller hus. Detta kallas också för att bygga ett så kallas meshnätverk. Det finns mycket man kan göra för att se över ett snabbare wifi i hemmet och kom ihåg att alltid se till att uppdatera både mjukvara och hårdvara.