Hur långt är hela Sverige?

Hur långt är hela Sverige?

Så långt är Sverige

Äntligen efter mycket om och men har du bestämt dig för att resa genom hela det avlånga Sverige. Från Smygehuk i söder upp till Treriksröset i norr, där Norge, Sverige och Finland förenas. Du får räkna med en lång resa och har bestämt dig att bilen är det bästa sättet att resa på, för att du ska kunna se och uppleva naturen i din egen takt. Ta en avstickare till Norge och Finland när du känner för det. Sträckan Smygehuk–Treriksröset är ungefär 2 000 kilometer och med bil tar det cirka 24 timmar, alltså ett helt dygn att köra. Du får alltså vara beredd på att övernatta en eller två gånger, beroende på vad du vill uppleva på vägen.

Förberedelser

Innan du ska resa behövs lite förberedelser. Du behöver packa ner bra kängor om du tänkt gå i fjällen, när du ändå är där. Ett litet tält om du vill sova i naturen, några konservburkar med mat är också bra att ha, som du kan värma över en öppen eld. Ordentliga, slitstarka kläder och underställ behövs också. Fiskespö och fiskekläder är också bra, det finns bra fiskevatten både i Norge och Finland. Innan du ska resa är det bra att titta på kartor över de båda länderna, för att se hur de skiljer sig mot Sverige.

Finland

Skylt till Finland

Även Finland är ett långt land, precis som Sverige, det sträcker sig från Östersjöns strand i söder upp till norra Lappland. Från Hangö i söder till Nuorgam i norr är det cirka 1 200 kilometer och landet är mer än 300 000 kvadratkilometer stort. Under 2020 bodde det nästan sex miljoner människor där. När du studerar kartan lite noggrannare tycker du att kartan påminner om en kvinna klädd i en lång vid kjol.

Finland kallas som bekant för de tusen sjöarnas land. Tillsammans med vidsträckta skogar, fjäll och vackra skogar ligger dessa sjöar vackert utbredda. När du ska åka genom hela Sverige måste du bara ta en avstickare till Finland för att njuta av naturen, kanske stanna på ett vandrarhem och bada bastu som finländarna älskar mest av allt.

Norge

Skylt till Norge

På andra sidan har du Norge, som du också måste besöka på din resa. I Norge finns många oljeplattformar i havet och även många fjäll. Till skillnad mot Finland är Norge ett mer klippigt land, har smala vägar som går runt fjällen. Invånarantalet i Norge är omkring fem miljoner och av dessa bor cirka en miljon i Oslo och dess förorter.

Kustlinjen är över 250 mil lång och bredden är mindre än sex kilometer på det smalaste stället. Den varma Golfströmmen gör att klimatet känns varmare än vad temperaturen visar. Det finns många fjordar längs med vägen upp till Treriksröset, så passa på att försöka fånga en hoppande lax. Det är svårare än du tror men roligt att prova på. Norrmän älskar att gå på tur, gärna på söndagar innan middagen. Att gå på tur är inte en vanlig lugn promenad utan du vandrar i skogen och bergen helt i din egen takt.

Dags att resa

När du packat ner alla saker du behöver och helst även en vanlig papperskarta, där du tydligare kan se nivåskillnader, klimat och andra saker som inte en kartapp på mobilen kan visa, är det dags att ge dig av. Genom din resa från syd till norr kommer du uppleva olika naturer, från det platta söder till det grantäta norr. Passa på att fota och stanna och njut för varje nytt naturområde du kommer till. Detta kommer troligtvis bli din bästa resa någonsin, stressa inte utan ta dagen som den kommer och bara njut av allt du får uppleva och se. Det lär bli en resa du aldrig kommer att glömma och som du kan berätta om för att få andra att också göra samma resa.

Jag vill även tipsa dig om mina inlägg om Sveriges geografiska mittpunkt och Sveriges längsta ord.