Hur vinterbadar man?

Vinterbada
Att vinterbada har blivit mer och mer populärt de senaste åren. Människor i alla åldrar har upptäckt fröjderna i detta. Många upplever att de blir piggare av en kort stund i det iskalla vattnet. Det finns också många som hävdar att de upplevt diverse hälsofördelar, även om de flesta sådana påståenden än så länge saknar vetenskapliga belägg.

Så går det till

Ett vinterbad är i regel inte långvarigt. Tanken är inte att man ska plåga sig själv eller utmana sig själv att stanna i vattnet längre och längre tid för varje tillfälle. Det kan räcka med så lite som 10 sekunder. Det är en god idé att värma upp med ett bastubad innan vinterbadet, för att få upp temperaturen. Många rekommenderar dessutom användning av mössa, vantar och badskor, för att hålla huvud, händer och fötter varma. Badskorna underlättar dessutom om du badar vid en brygga där du klättrar upp för en vanlig badstege, för att undvika att fötterna ska fastna vid stegen på ett obehagligt sätt.

Huruvida man väljer att doppa huvudet eller inte är naturligtvis valfritt. Det kan dock vara en god idé att avvakta med detta i början, eftersom det kan bli lite väl chockartat för den som ännu inte är van vid känslan av det iskalla vattnet. Om man badar i en isvak är det klokt att ha en stege med, eftersom man aldrig kan veta säkert hur kroppen och lederna kommer att reagera på kylan. Det rekommenderas också att bada med sällskap. Det gäller både den som är mer van, och den som är nybörjare.

Är vinterbad något för alla?

Är vinterbad något för alla?

En intressant fråga är huruvida vinterbad är något som passar alla. Svaret är nej. Det rekommenderas till exempel inte att man ägnar sig åt vinterbad om man har problem med hjärt- eller kärlsjukdomar. Anledningen till detta är att blodtrycket kan stiga av ett iskallt bad. Om blodtrycket bara är tillfälligt förhöjt behöver det inte vara farligt, men den som lider av ett ständigt högt blodtryck bör vara väldigt försiktig med att bada på vintern. Innan man försöker sig på detta bör man definitivt rådgöra med sin läkare för att få besked om huruvida detta är lämpligt eller inte.

Hälsofördelar?

Något som det pratas mycket om i samband med vinterbad är hälsofördelar. Det finns väldigt många som tror att den här typen av kalla bad ger gott om hälsomässiga fördelar, men hur ligger det till egentligen? Är det verkligen så att vinterbad är bra för hälsan? Några vetenskapliga belägg för detta finns egentligen inte, men det finns enskilda forskare som menar att reumatiker kan se en förbättring i lederna om de badar i riktigt kallt vatten på vintern.

Det sägs att både smärta och inflammationer i leder kan lindras. Det sägs också att den här typen av bad har förmågan att sänka stressnivåerna, vilket kan vara en bidragande orsak till att allt fler väljer att testa att bada även när temperaturen söker sig ned mot eller under nollstrecket. För de allra flesta är det dock adrenalinkicken och den uppiggande känslan som gör att de ger sig ut i vattnet.

Nu när du kan allt om att vinterbada kanske det kan vara intressant att lära dig mer om valrossar eller hur du blir av med kluckande vatten i örat?