Vilket godis är populärast i Sverige?

Populärt godis
Lista över de godissorter vi svenskar gillar mest.

Godis är mycket populärt och äts över hela världen. Sverige är inget undantag och i snitt äter en person 15 kilo godis på ett år. Godis finns i alla möjliga former, varianter, färger och smaker. Några godissorter är till exempel choklad, lakrits, gelégodis, bubbelgum, samt kola. Det kan dessutom kombineras olika smaker i samma godissort. Choklad och lakrits är ett exempel på en sådan kombination. Det går inte att säga hur många olika godissorter som finns då det finns kopiösa mängder godis världen över. I Sverige finns det dock en del favoriter och några listas nedan.

Daim

Daim
Daim är en chokladbit och innehåller en knäckig kaka gjort av mandel. Kakan omsluts av en len, söt mjölkchoklad. Originalet lanserades i Sverige och Norge år 1953. Tidigare kallades den “Dajm”. Idag kan man inte bara äta Daimen som den är utan man kan hitta den i exempelvis glass eller kakor. Den kommer också i andra varianter som exempelvis Daimkulor.

Dumle

Dumle
Dumle är en söt kola som omsluts av mjölkchoklad. Till en början såldes Dumle i klubbform, den lanserades år 1945. Men nu finns den i många olika varianter. Originalsmaken är dock den som är mest populär. Men den kommer även i chokladkola, lakrits, polka och andra smaker. Dumle kan också köpas som plockgodis.

Colaflaskor

Colaflaskor
Colaflaskor är ett gelégodis med smak av cola. Det vill säga den populära drickan Coca Cola och inte kola som man kan tro. Colaflaskor finns också i många varianter, både små, stora, mini och mega. Alla har dock ungefär samma smak, den stora skillnaden är texturen. Vissa kan dessutom ha ett sockeröverdrag. Förutom cola-smak kommer dessa i andra smaker så som frukt och lakrits.

Marabou mjölkchoklad

De flesta tycker om en god och len mjölkchoklad. I Sverige är det Marabous mjölkchoklad som är den mest älskade och populära chokladen. Marabou mjölkchoklad har funnits sedan Marabou grundades och är än idag lika populär. Marabou har genom åren lanserat en mängd olika smaker, men mjölkchokladen är den som levt längst. I Marabous sortiment kan man till exempel finna daim, frukt och mandel, Schweizernöt, polka, hallon och lakrits, mintkrokant och många fler.

Malaco Gott och Blandat

Malacos Gott och Blandat är precis som namnet lyder, en påse med gott och blandat. I påsen finner man gelégodisar i olika fruktsmaker, men det som sticker ut är att det även finns lakrits i. Detta är därför en godispåse som passar både lakritsälskare och gelégodisälskare. Det finns både salt- och sötlakrits, vilket också ger en enorm variation. Malacos Gott och Blandat har varit en favorit länge och lanserades år 1979.

Geléhallon

Geléhallon är ett gelégodis som ser ut som ett hallon och har även smak av hallon. Det klassiska geléhallonet är rött, har en artificiell hallonsmak och är doppat i socker. Sockret gör att man får en trevligare upplevelse och ett härligt crunch när man tuggar. Det är ett sött och roligt godis som är väldigt populärt och passar de flesta. Idag finns det många som tillverkar geléhallon, och de kommer i andra smaker, men det allra första lanserades på 1900-talet.


Godis är såklart gott men här kan du även läsa om Världens starkaste chili och lära dig mer om lingon.