Knep för vitare tänder

Vitare tänder med tandblekning

Drömmer du också om ett så där vitt och vackert leende som vi ser på skådespelare, artister och andra kändisar på TV och vita duken? Dessa personer går säkert på regelbundna behandlingar med tandblekning för att behålla ett vackert leende, men för oss vanliga dödliga är det oftast inte ett alternativ.

Visserligen utför de flesta tandläkare tandblekning, så det är inga större problem att hitta en klinik där man kan få vitare tänder. Nej, problemet ligger snarare i den höga prislappen. Att låta bleka tänderna på en klinik kostar mer än de flesta har råd med. Då kan det istället vara en god idé att göra ett besök hos Tandblekning.nu som är en oberoende guide om att bleka dina tänderna hemma. På sidan hittar du tester av tandblekningsprodukter för hemmabruk.

Olika husmoderstips för vitare tänder

Börjar man prata om vitare tänder med andra kommer det snart upp en massa olika tips. Det finns en hel rad så kallade husmoderstips som påstår att man kan få vitare tänder med ganska enkla medel. Framför allt handlar det till största delen om användning av produkter som de flesta har hemma, och som inte är särskilt dyra i inköp.

Om du gillar att dricka kaffe och te, och gärna tar ett glas rött vin då och då kan det vara bra att testa någon av dessa metoder för att få vitare tänder. Dessa drycker är bara några av de livsmedel som är kända för att ge missfärgningar på tänderna. Även annan mat och en hel del mediciner ger också mörkare tänder, och att tänderna inte håller sig vita genom hela livet är egentligen en helt naturlig process. Men kan man använda sig av enkla och billiga lösningar, är det självklart att man tar chansen och försöker få vitare tänder.

Tandkräm med bikarbonat
Tandkräm med bikarbonat

Tandkräm med bikarbonat

Visste du, till exempel, att du kan få vitare tänder med hjälp av bikarbonat? Bikarbonat är en produkt som ofta finns i köket, där det kanske i första hand används vid bakning. Du bör inte använda ren bikarbonat utan istället använda en tandkräm som innehåller denna ingrediens.

Genom att borsta tänderna med en tandkräm som innehåller bikarbonat kan du få vitare tänder, eftersom medlet ”skurar” bort de missfärgningar som finns på tänderna och som ger dem en mörkare färg. Tills skillnad mot en vanlig tandblekning ger bikarbonat din naturliga tandfärg, det vill säga du kan inte få vitare tänder än du har under missfärgningarna. Vid en traditionell tandblekning hos tandläkaren bleks tänderna till en vithet som egentligen inte alls är en naturlig färg.

Om du vill du ha vitare tänder och kunna unna dig en kopp kaffe eller te med gott samvete, kan du alltså testa bikarbonat. För att få ett bra resultat ska man borstar tänderna med tandkrämen minst en gång i veckan, men det gäller som sagt att vara lite försiktig eftersom bikarbonat också har en slipande verkan som kan förstöra tändernas emalj om det används för mycket.

Egen gurkmeja-pasta

Andra har provat att använda gurkmeja för att få bort missfärgningar på tänderna från kaffe och te. Man blandar gurkmeja och kokosolja till en pasta som man sedan lägger på tandborsten och borstar tills det blir rent och fint.


Prova att göra din egen gurkmeja-pasta. På bilden: gurkmeja och kokosolja som du sedan blandar ihop till en pasta som du kan ha på tandborsten.

Blek dina tänder hemma

Vill du ha ett vitare resultat kan du förstås också bleka dina tänder hemma med något av de tandblekningskit för hemmabruk som numera finns på marknaden. Detta är ett betydligt billigare alternativ än att göra en tandblekning hos tandläkaren trots att det i princip handlar om samma metoder och till och med samma, eller liknande, blekmedel.

Vitare tänder efter en behandling hemma
Ett sånt här fint leende vill man ju ha efter en lyckad tandblekning.