Kom igång med yoga hemma

Kom igång med yoga hemma

Ordet Yoga betyder förening/balans eller att sammanfoga på den fornindiska språket Sanskrit. Det handlar om att skapa balans mellan kropp och själ genom att utföra olika yogapositioner (fysiska ställningar), koncentration- och meditationsövningar tillsammans med andningsövningar.

När du utövar yoga så är mycket fokus på att synkronisera din andning och rörelser, och då krävs full närvaro. Du släpper andra tankar och är fullt fokuserad på “här och nu”. Genom yoga lär vi oss att andas djupt och långsamt ända ned i magen så blir vi lugnare, vi sänker pulsen och nivåerna av stresshormoner.

Det här behöver du för att komma igång med yoga hemma?

1) En lugn plats
Hitta ett rum hemma (inomhus eller utomhus) där du känner dig lugn och harmonisk. En plats utan för många distraktioner.

2) Bekväma kläder
Mjuka och bekväma kläder som inte skaver eller är i vägen när du utför olika yogapositioner.

3) En bra yogamatta
Yogamattan behöver framförallt ha ett bra grepp. Har mattan inte ett bra grepp så är risken att du halkar runt och kan då belasta fel muskler och skada dig. Jag föredrar en yogamatta som är lite tjockare och som ger mer stöd för mina knän och armbågar när jag utövar yoga hemma.

4 yogatips till nybörjaren

  • Se till att varje yogaposition känns bra. Det är inte meningen att du ska pressa dig så det gör ont någonstans. Se till att du kan andas lugnt genom varje övning.
  • Ta det lugnt i början. Det är lätt att gå ut för hårt, men se till så att du mjukstartar genom några lättare övningar om dagen. Om du efter ett par veckor känner dig säker på övningarna kan du öka efter hand.
  • Viktigt att du inte översträcker dig eller böjer fel. Skydda dina knän och leder genom att utföra mjuka yogaövningar.
  • Avsluta med några minuter avslappning. Lägg dig raklång på yogamattan och låt dina armar och ben slappna av ordentligt.

Besök Soul Factory för att hitta allt till yogan!

Soul Factory har nyligen bytt namn från tidigare Yogia. Hos Soul Factory hittar du allt för yogautövaren som söker efter det där lite speciella. Soul Factory är din ultimata Yogashop på nätet. I butiken finns det något för alla, oavsett om du liksom jag precis har upptäckt yogans fördelar och vill lära dig mer eller om du har utövat yoga under en längre tid.