Har isbjörnar svart hud?

Isbjörnar - tre stycken.

Fakta om isbjörnar

Isbjörnen, eller Arktis konung som den också kallas, är en köttätande björn som lever i riktigt kalla klimat, därav namnet. Liksom lejonet är savannens konung är isbjörnen Arktis konung. Isbjörnen är ett av de största rovdjuren som finns och äter enbart kött, till skillnad från andra björnar som kan äta exempelvis bär. De äter främst sälar, men andra djur kan också förekomma så som valar. När isbjörnen står på bakbenen kan den bli lika hög som en liten elefant, men när den står på alla fyra ben når den knappt upp till en fullvuxen människa. De går vanligtvis på alla fyra benen, men kan alltså ställa sig på bakbenen om de vill. Man kan tro att isbjörnens päls är vit, men faktum är att den varierar i färg. Den kan vara allt från vit till elfenbensfärgad. Det som är speciellt med en isbjörn är att den har svart hud under den vita pälsen.

Varför har isbjörnar svart hud?

Anledningen till att den har svart hud är för att den absorberar värmen från solen bättre då. En isbjörn kan väga uppemot 700 kilo och bli upp till 3 meter lång. Honorna är mindre än hanarna, men den genomsnittliga mankhöjden är cirka 133 centimeter. I det vilda kan isbjörnar bli mellan 15 – 18 år. Isbjörnar lever oftast ensamma, men det finns vissa undantag då de umgås med andra isbjörnar och det är när de är fast på land, samt under parningstid.

Isbjörnen kan både springa snabbt och simma bra

Det som är så unikt med isbjörnen är att den är en fantastisk simmare, trots att den är ett landdjur. I det iskalla vattnet kan de simma uppemot 500 meter och med sina enorma tassar paddlar de fram. Tassarna fungerar som simfötter och därför är de riktigt duktiga simmare. Det är inte bara tassarna som bidrar till att de simmar bra, utan även deras fantastiska ögon. Isbjörnen har ett extra par genomskinliga ögonlock som fungerar precis som simglasögon, vilket gör att de skyddar ögonen och får en bättre sikt. Men isbjörnen rör sig såklart mycket på land också och de är dessutom riktigt snabba eftersom de kan springa uppemot 40 kilometer i timmen.

Isbjörnen är mycket hotad idag

Trots att isbjörnen bara har en fiende, människan så finns det en sak som hotar mer och det är klimatet. Isbjörnen vill ha det kallt eftersom den inte klarar av att leva i varma klimat. För varje år förändras klimatet och påverkar Arktis negativt, då isen smälter fortare, vilket resulterar i att isbjörnen inte kan jaga lika ofta. Det i sin tur gör att den inte kan samla på sig tillräckligt mycket fett inför sommaren. Med tanke på att det bara blir varmare och Arktis påverkas, så tror man att isbjörnen kan dö ut om några år. Men förutom klimatet så sker det också mycket tjuvskytte, vilket också bidrar till att isbjörnen hotas. Andra hot för isbjörnen kan vara till exempel bekämpningsmedel eller gifter som kommer med havsströmmar. Idag kämpar fler organisationer för att vi ska få behålla isbjörnen länge.

Andra intressanta djur är bl.a. murmeldjur och älgflugor.