Ord och uttryck på göteborgska

Fina staden Göteborg

Göteborg är Sveriges näst största stad som de allra flesta kopplar till deras typiska skämt och uttryck. För de som kommer utifrån kan det göteborgska språket ibland vara oförståeligt.

För att undvika framtida situationer där du som utomstående känner dig utanför med jargongen kommer här en liten guide på göteborgska uttryck så du bättre kan hänga med i vad det pratas och skämtas om.

Görbra

Ett ord som många gånger dyker upp i den göteborgska dialekten är ordet görbra som uttalas med ett G och inte ett J som i att göra. Alltså gôrbra. Ordet används för att beskriva att något är väldigt bra.

Tjöta

Ordet tjöta kan användas på två sätt. I en mer positiv bemärkelse används ordet tjöta som att prata och diskutera. Men ordet kan också användas för att beskriva att någon tjatar och är jobbig.

Käck

Ordet käck är ett positivt ord som används för att beskriva att något är livligt, trevligt och är väl genomtänkt.

Knö

Ordet knö används för att beskriva att det är trångt eller när någon tränger sig. Ett uttryck som ofta förekommer på spårvagnar är “sluta knö dig”. Alltså, “sluta tränga dig”.

Änna

Ordet ännas betydelse kan vara ganska otydlig eftersom det kan användas i många meningar. Men ordet kan liknas vid rikssvenskans liksom.

Lär dig ord och uttryck på göteborgska.

La

Ett annat ord som ofta förekommer i den göteborgska vokabulären är ordet la. Ordet la betyder väl. Ett exempel är “det är la gött eller” (det är väl trevligt eller).

Bamba

Ordet bamba kommer från ordet barnbespisning som är ett äldre ord för skolmatsal. Göteborgsområdet är det enda området i Sverige som säger bamba istället för matsal.

Dinga

Ordet dinga kan användas istället för ordet slänga.

Go

Ett annat väldigt vanligt ord i den göteborgska vokabulären är ordet go. Man kan nästan höra Glenn Hysén säga “är du go eller?” bara man läser ordet. Ordet go kan både beskriva att någon är dum eller bra eller skön. Alltså kan ordet “är du go eller?” betyda ungefär “är du dum eller?” men det kan också användas som “goa gubbar” för att beskriva en grupp män som trevliga.

Tjomme

En tjomme är det göteborgska ordet för kille eller snubbe. Man tror att ordet tjomme kommer från den engelska slangen chum eller chummy som betyder ungefär kamrat, som i sin tur kommer från studentslangen för engelskans ord för rumskompis som är chamber fellow. Förut var ordet tjomme någon som beskrevs som lite udda, men idag är det desamma som kille.

Tyken

En person som är tyken är någon som är grinig eller uppkäftig.

Möla

Ordet möla används för att beskriva att trycka i sig mat. Ordet liknar ordet mular.

Bala

Ett motsvarande ord för att hälla i sig något är ordet bala.

Natta

I Göteborg används ordet natta både som att beskriva att lägga sina barn inför natten men också för att beskriva något som dåligt. Ordet kommer från en förkortning av rikssvenskans ord nattsvart som beskrivs när något är hopplöst.

Svale

Sista ordet för listan är ordet svale som betyder trappuppgång eller trapphus.

Efter denna genomgång är du redo att besöka den fina staden Göteborg och prata med invånarna där på deras språk. Vill du vidga dina vyer västerut bör du även läsa denna guide om ord och meningar på norska.