Recept och instruktioner för att göra egen handsprit

När smittor cirkulerar i samhället kan handsprit vara en sådan sak som rengör händerna lite extra. Handspriten används som komplement till vanlig handtvätt, eller som alternativ när det inte finns möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten. Men det kan vara så att handspriten tar slut och då kan det vara läge att tillverka sin egen. Här får du två olika recept på handsprit samt instruktioner för hur du går till väga.

Recept på egen handsprit

Till det första receptet behöver du 5 deciliter etanol eller isopropylalkohol. Blanda det med 2,5 deciliter olja från kokos eller aloevera. Se till att blanda väl. Häll blandningen i en flaska eller pumpflaska och använd vid behov.

Till det andra receptet behöver du 3,5 deciliter T-röd eller spolarvätska. Den späds ut med 1,5 dl kranvatten. Häll sedan i ungefär 1 cl glycerol för att händerna inte ska torkas ut för mycket. Blanda lösningen väl och häll även den i en pumpflaska.

Att göra egen handsprit går alltså fort. Du behöver inte tillgång till mer än ingredienserna, en visp, en bunke samt en tom tvålflaska eller liknande. Dessutom kostar det inte särskilt mycket pengar.


Snåla inte med handspriten.

Att tänka på när du gör egen handsprit

När du gör din egen handsprit måste minst 60-80 procent av den slutgiltiga produkten bestå av alkohol för att handspriten ska kunna komma igenom bakterier, virus och mikroorganismers cellmembran. Handspriten fungerar också bäst på rena och torra händer. Om du har mycket smuts eller fett på händerna kan effekten minska. Då kan du behöva en större mängd för att få samma effekt. Se också till att handspriten används på torra händer och att den gnids in ordentligt.

När du använder handspriten ska du ta lite mer än vad du tror är lagom. Hela händerna, och gärna en bit upp på handleden ska täckas. Gnid in handspriten mellan fingrarna, på händerna, i handflatan, under naglarna och se till att även fingertopparna täcks. Om barnen använder handspriten är det viktigt att även de lär sig hur man ska använda den och att fingrarna inte stoppas i munnen innan handspriten torkat in.