Segla i Karibien

Om att Segla i Karibien

Segla i Karibien på turkosblått vatten bland mytomspunna öar!

Är du sugen på en riktigt fin semester? När länder öppnar sina gränser efter pandemin finns det fler resesugna än någonsin, och Karibiens vackra miljöer lockar! Här får du tips på vilka platser du kan besöka för att segla.

Är du en van seglare? Eller är det första gången du ska segla i Karibien? Vill du också uppleva den underbara känslan av att luta dig framåt över vattnet och se stimmen av tropiska fiskar som simmar strax under ytan? Vattnet glittrar i solen och fiskarnas kroppar skimrar. När du höjer blicken ser du vita, vackra sandstränder, höga palmer och på de bebodda öarna finns det barer invid vattnet.

Segla själv eller segla med andra?

Du kan hyra segelbåt eller katamaran på de mer välbesökta öarna, bland annat Brittiska Jungfruöarna, Antigua, St Martin, Martinique eller St Vincent och Grenada. Du kan enkelt flyga till dessa från Arlanda. Du mellanlandar först på fastlandet för att fortsätta till din valda destination.
Om du är en van och behörig seglare kan du hyra en segelbåt och styra rutten själv, men annars finns kapten att tillgå och även besättning om man är ett större sällskap. Detta medför naturligtvis en högre kostnad men är enklare vid till exempel pass-och tullkontroller.

Platser att besöka i Karibien.

Platser att besöka

Vilka platser är värda att segla till? Så gott som alla, och de öar som ännu inte är bebodda ligger och väntar på ett strandhugg. Den allra vackraste delen av Karibien är Winward Islands (Saint Lucia, Grenada, Domica, Saint Vincent, Martinique och Grenadinerna), medan Aruba är ett paradis med pudervit sand.

Ta tillfället i akt att smaka på lokala drycker som till exempel det egenproducerade ölet. De flesta öarna i Karibien producerar eget öl och egen rom. På Trinidad och Tobago kan du prova Carib, den finns också på Barbados, samt på Jamaica kan du prova Red Stripe. Importerat öl är dyrt, och kanske inte så intressant om du kan köpa det hemma. På de lokala ställena vid stränderna och i staden kan du få en god middag mycket billigt. Hur låter det med fiskkakor på Barbados eller nötköttsfyllda empanadas på Kuba?

Njut av kulturen och de vackra hamnarna

Om du tycker om vandringsleder och tobaksgårdar ska du besöka Vinales på västra Kuba, men det finns flera mycket vackra och livfulla städer som kan vara spännande att besöka, som Willemstad på Curaçao eller Santo Domingo i Dominikanska Republiken. Dykning och äventyrssporter är förstås roligt men tillhör de mer kostsamma aktiviteterna – det går alldeles utmärkt att resa till Karibien och njuta av kulturen och de vackra hamnarna.

Res gärna till Karibien från mitten på april då det är lågsäsong. Du hinner segla i bra väder alldeles innan den fuktiga sommarsäsongen startar. Om du skulle resa under perioden december – mars är det högsäsong vilket också gäller priserna.

En checklista inför din segling i Karibien

Checklista

  • Ta kontakt med någon av de många researrangörer som finns för segling i Karibien, detta är det tryggaste alternativet som inkluderar både flygresa, båt och hotell.
  • Bestäm om du ska hyra egen segelbåt eller katamaran, eller om du ska segla med en kapten.
  • Kontrollera båtens utrustning och proviantera innan. Observera att du inte får medföra kött och frukt.
  • Det finns tullregler mellan länderna i Karibien, kontrollera dessa i förväg för den utvalda rutten.
  • Använd bojar vid ankring om möjligt, för att undvika att förstöra korallreven.
  • Det finns inga visumkrav vid vistelse på max 1 månad, men det krävs ESTA om du flyger via USA, och visum för US Virgin Islands. Kontrollera alltid vad som är aktuellt.
  • Om du ska fiska: tänk på att harpun är förbjudet och att vissa korallfiskar är giftiga.
  • På grund av Covid-19, kontrollera vilka intyg och tester du behöver för att kunna resa in på din destination. Kontrollera även flygbolagets regler samt om du mellanlandar. Medtag munskydd och 50 ml handspritflaska i handbagaget. För din egen säkerhet, håll dig uppdaterad på Sweden Abroad.