Vad är skillnaden mellan headhunting och rekrytering?

Headhunter

Alla arbetsgivare måste ibland rekrytera ny personal eftersom anställda slutar, pensionerar sig, och/eller blir uppsagda av olika anledningar. När en arbetsgivare ska rekrytera ny personal så lägger de exempelvis ut en jobbannons, ofta på flera olika sidor för att de ska få bättre resultat. När en arbetsgivare sedan lagt ut annonser, hör potentiella personer av sig om de är intresserade av tjänsten. Därifrån väljer arbetsgivaren ut de personer som är mest lämpade för tjänsten. Det sker ofta via ett telefonsamtal, som sedan leder till en personlig intervju. Arbetsgivaren bjuder in utvalda kandidater och väljer person efter det. Vissa arbetsgivare kan dock ha fler intervjuer med samma personer för att försäkra sig om att de väljer rätt person till tjänsten.

Ibland kan arbetsgivare också be någon annan att sköta rekryteringen åt dem. Vanligtvis ett bemanningsföretag. Om arbetsgivaren väljer att anlita ett bemanningsföretag så sköter de hela rekryteringsprocessen åt dem, dock får kandidaterna alltid träffa arbetsgivaren.

Headhunting

Det som skiljer headhunting från rekrytering är att en headhunter letar upp potentiella kandidater som inte aktivt letar jobb, medan en rekryterare lägger ut jobbannonser så får kandidaterna höra av sig till rekryteraren om de är intresserade av tjänsten. Ibland räcker det inte med att lägga ut en jobbannons, då finns det så kallade “headhunters” som söker upp personal istället. En headhunter vet vart man ska leta efter kandidater och har ett öga för att hitta rätt personer till rätt tjänster. De söker kandidater i olika databaser och nätverk. Ofta använder man sig av en headhunter när man ska rekrytera lite mer avancerade tjänster så som CFO, VD och/eller HR-chefer. En headhunter arbetar med att kartlägga branscher där den specifika kompetensen kan finnas. De söker igenom olika kända sociala kanaler där de kan hitta potentiella kandidater, som till exempel LinkedIn eller Facebook.

Att hitta potentiella kandidater

Båda alternativen är bra att använda sig av vid rekrytering

Att använda sig av båda alternativen är bra om man vill försäkra sig om att hitta rätt kandidat, dock kostar det resurser och det får man som företag räkna med. Det är därför man oftast väljer ett av alternativen och främst till tjänster som är mer avancerade. När man rekryterar och lägger upp jobbannonser krävs det inte lika mycket resurser som att leta upp kandidater eftersom personer hör av sig direkt. Det innebär också att rekryteraren kan sålla bort de som inte är kompetenta för den specifika tjänsten. Att headhunta är givetvis också bra, men det kräver lite mer resurser eftersom man måste leta upp personerna själv. Det kräver mer tid och kostar mer pengar eftersom det kan ta lite längre tid. Däremot kan chansen att hitta rätt person till tjänsten vara större än om man endast lägger upp jobbannonser.

Vilket alternativ ska man välja när man ska anställa personal?

Det finns inget rätt eller fel, man kan använda sig av båda alternativen, men om man har begränsat med resurser är rekrytering att föredra eftersom det inte krävs lika mycket resurser. Annars är det bra att testa båda alternativen. Man kan också fundera över på vilken kompetens som krävs för tjänsten. Om det är en väldigt avancerad tjänst och det behövs en person med mycket erfarenhet så bör man överväga headhunting. Det innebär dock inte att man inte kan hitta rätt person om man inte gör det, men det kan underlätta. Många som ansöker till en tjänst kan tro att de har rätt kompetens för tjänsten, när de i själva verket kanske inte har det. Det är därför bra att testa sig av headhunting, men om man kan kombinera båda alternativen är det värt att testa det för att man ska kunna vara säker på att man hittar rätt kandidat.

Hitta rätt kandidat med hjälp av en headhunter.