Albatrosser – fakta om albatrosser

fakta om albatrosser

Vet du vilken flygande fågel som är den största i hela världen? Rätt svar är albatross. Den har ett vingspann runt tre meter, vilket är fantastiskt imponerande. Den flyger naturligtvis skickligt genom luften med hjälp av sina breda, kraftfulla vingar, men den kan även gå på marken utan problem tack vare sina relativt starka ben.

Bra att känna till om albatrossen

Det finns en hel del intressant information att ta del om när det gäller denna fågel. Det är en sjöfågel som lever runt norra delarna av Stilla havet och runt Antarktiska Oceanen. I enstaka fall kan fågeln även dyka upp på andra platser i världen, men det är inte vanligt. Det finns dock gamla fossilfynd som tyder på att fågeln tidigare vistats även i andra delar av världen, så som området runt norra Atlanten. De här fåglarna har två olika tekniker att använda sig av när de flyger. Ibland glider den strax över havsytan med stela vingar, medan den andra gånger glidflyger på uppåtgående vindar. Att se en albatross glida fram genom luften är en imponerande syn.

Den här typen av fågeln lever i par. Även detta är fascinerande, då honan och hanen lär känna varandra under en tid som sträcker sig över flera år, innan de slutligen häckar. När de väl har bildat par varar det livet ut. Vad gäller fortplantningen så sker häckningen vartannat år ungefär och honan får då en unge. De här fåglarna har en lång livslängd. Det finns fåglar som har blivit ända upp till 60 år.

Det finns olika typer av albatrosser

Vart finns albatrossen?

Det finns förstås många som undrar vart man behöver åka om man vill få se albatrossen. Det finns ett flertal platser att välja mellan. De förekommer frekvent på Nya Zeeland, men även i Sydafrika och på Galapagosöarna. Den som vill se albatrosserna på Nya Zeeland kan följa med på en av de dagsturer som anordnas, där det finns chans att se både kungsalbatross och vandringsalbatross. Det finns också möjlighet att se häckande albatrosser på Otagohalvön om du åker dit någon gång mellan december och augusti. Även i Sydafrika anordnas regelbundna båtturer längs kusten där du har möjlighet att se albatross under juli och augusti. I vissa fall kan det även gå att få syn på den mäktiga fågeln under andra tider på året, men det är inget du kan räkna med. Om du åker till landet för att få se albatrossen bör du därför planera in resan under vår sommarperiod. Den som är intresserad av att se albatrossen runt Galapagosöarna kan med fördel följa med på en av de kryssningar som anordnas där du kan resa runt i övärlden. Galapagosalbatrossen häckar på Hispaniola. Där finns de att se under nästan hela året, med undantag för januari, februari och mars.

Olika typer av albatrosser

Det bör nämnas att det finns olika typer av albatrosser. Det betyder att du kan få se olika varianter beroende på var du befinner dig. På vissa platser, som till exempelvis på Nya Zeeland, har du möjlighet att se flera olika typer av albatrosser.

Läs även om Sveriges största uggla och världens största djur.