Vanliga frågor om golv

Vanliga frågor om golv

Under 2020 spenderade Sveriges befolkning mer tid hemma än normalt, pga. pandemin. Det lett i sin tur till ett ökat hemmafixande. 24 procent av invånarna i Sverige har enligt en Sifo-undersökning svarat att de genomfört fler renoveringsprojekt under pandemin än under ett vanligt år. Den grupp som har ökat sitt hemmafixande mest i Sverige är kvinnor i åldrarna 30–49 år. I den gruppen svarade 27 procent att de hade genomfört fler renoverings- och byggprojekt än tidigare.

En stor del av dem som har renoverat sina hem har valt att lägga om golv i kök, vardagsrum eller sovrummet. Att byta golv eller slipa sitt gamla golv är ett smart sätt för att fräscha upp sitt hem. Det är också alltid en god idé att anlita en expert när det kommer till golvläggning och golvslipning. Några som är experter på detta är K3 Golv som är verksamma i Uppsala samt Stockholm med omnejd.

Olika sorters golv

– Fyra vanliga frågor och svar om golv –

Vilket golv ska man ha i köket?

Tre golvtyper är vanliga till köket:

  • Trägolv -trägolven är väldigt vackra och kan verkligen lyfta ett köks utseende. De håller länge och har fördelen att de går att slipa efter ett antal år när de har blivit sämre i ytan.
  • Laminatgolv – fördelen med laminatgolv är att de är mycket lättskötta och prisvärda. De är även väldigt enkla att lägga in som köksgolv.
  • Plastgolv – är precis som laminatgolvet ett väldigt lättskött köksgolv. Finns i en mäng olika färger och mönster.

Vilket golv syns smuts minst på?

Vill man inte att smutsen kan synas så tydligt på golvet så bör man välja golv som har lite struktur/färgskiftningar. Homogena golv brukar se skitigare ut. Ekparkett anser många vara färgmässigt det bästa alternativet för att osynliggöra smutsen på golvet.

Vilket trägolv är tåligast?

Fyra riktigt tåliga träslag är:

  • Ask
  • Bok
  • Ek
  • Lönn

Vad gäller ytbehandling så tål ett lackat golv mer än ett oljat golv. Om det däremot skulle bli en liten skada på ett lackat golv så går det inte att laga just skadan utan man måste lacka om hela golvet. Sedan har vi förstås hårdvaxolja som gör att ditt golv ser ut som ett oljat golv. Fördelen med denna ytbehandling är att det tål kemikalier och slitage mycket bättre.

Lägga golv

Hur länge håller ett golv?

1. Trägolv – denna typ av golv beräknas hålla i cirka 50 år. Det som påverkar hållbarheten är beroende på hur slitstark golvets lack är samt hur väl det trägolvet har behandlats.

2. Laminatgolv är också en populär golvtyp som beräknas ha en hållbarhet på ungefär 20 år. Hur länge det håller beror givetvis på kvaliteten på golvet. En del laminatgolv har en sämre hållbarhet och är för mjuka. Andra laminatgolv av högre kvalitet kan hålla mycket längre.