Världens längsta ormar

Hör du till den skara som tycker att ormar är högst obehagliga och ganska otäcka? Eller är du fascinerad av dem, och tycker tvärtom att de är imponerande? Oavsett vilket så kanske du vill ha lite mer information om ormarna. Du kanske har full koll på de ormar som förekommer här i Sverige, men vet du något om de mer exotiska arterna? Känner du till exempel till vilka ormar som är de längsta i världen? Det ska vi titta på nu.

grön anakonda
Grön Anakonda

Den gröna anakondan – världens största orm

Den största ormen som finns i världen är den gröna anakondan. Den blir vanligtvis mellan 6 och 9 meter lång. Den är inte bara lång, den är också tung och kraftfull. Dessa ormar väger ofta flera hundra kilo. Det är ingen giftorm, men det betyder absolut inte att den inte är farlig. Den kramar med enkelhet ihjäl sina offer, tack vare att den är så stark. De flesta levande varelser har mycket lite att sätta emot när de väl befinner sig i ormens närhet. Krokodiler, tapirer och kajmaner är den här ormens vanligaste byten, men den livnär sig även på bland annat sköldpaddor.

Nätpyton – den största ormen i Asien

En annan mycket stor orm är nätpytonormen. Den är störst av alla ormar i Asien, och det är inte konstigt med tanke på att dess längd ligger mellan 8 och 10 meter. Den väger dock inte lika mycket som den gröna anakondan. En nätpytons vikt ligger vanligtvis runt 135 kg. Det innebär visserligen att den är tung, men generellt väger den bara ungefär hälften så mycket som anakondan. En nätpyton är aktiv under nätterna, och den livnär sig bland annat på rådjur och vildsvin.

Nätpyton
Nätpyton

Burmesisk pyton – en vacker art som klarar sig länge på en måltid

Den burmesiska pytonormen kommer också från Asien, och den blir normalt mellan 5 och 7,5 meter lång. Viktmässigt väger den ofta ungefär lika mycket som en nätpyton. Precis som denna livnär sig den burmesiska pytonormen på vildsvin och rådjur, samt mindre däggdjur. Denna orm har verkligen ett vackert skinn som skiftar i en rad olika färger, vilket gör den relativt enkel att känna igen. När en burmesisk pyton har fått i sig föda kan den klara sig länge innan den behöver äta igen. Faktum är att det kan gå flera månader mellan måltiderna.

Burmesisk pyton
Burmesisk pyton

Afrikansk klippyton – en jätte som finns i närheten av Saharas öken

Denna afrikanska pytonart kan vara mycket farlig för såväl människor som djur. Den blir cirka 7,5 meter lång och väger vanligtvis runt 115 kg. Den är visserligen inte giftig, men den kramar lätt ihjäl sina offer vilket gör att de flesta medelstora däggdjur, inklusive människan, bör undvika den. Den lever i Afrika och finns främst strax söder om Sahara. Den anpassar sig med enkelhet till olika miljöer, och trivs både i skogen och på savannen. Den kan ofta bli mycket aggressiv när den upplever att den är hotad, och även om det främst är medelstora däggdjur och krokodiler som utgör födan, händer det att den äter annat också, exempelvis fåglar.


Missa inte världens längsta djur eller den snabbaste fisken.