Världens största diamant

De flesta skulle nog bli glada över att hitta en diamant, oavsett hur stor eller liten den var. En diamant är, som de allra flesta vet oerhört värdefull, men den är också vacker. För många är det något av en dröm att äga en sådan. Det behöver naturligtvis inte vara världens största diamant för att den ska vara fantastisk, men vi ska ändå titta på de största diamanterna som hittats så här långt.

Mer än ett sekel sedan den största diamanten hittades

Det har nu gått mer än ett sekel sedan den hittills största diamanten hittades. Det var 1905 som den så kallade Cullinan-diamanten utvanns i Sydafrika. Den helt fantastiska diamanten var på otroliga 3 106 karat. Man delade senare upp denna i flera värdefulla ädelstenar, närmare bestämt nio. En av dessa är mycket välkänd. Det handlar om Afrikas stjärna, som mängder av människor världen över har hört talas om. Faktum är att denna tillhör de kungliga juvelerna i Storbritannien, och den sitter i dagsläget på en spira. En av ädelstenarna som togs fram från den ursprungliga diamanten köptes också av Kung Edward, dåvarande konung av Storbritannien.

Excelsior – en diamant som utvanns i Sydafrika på 1800-talet

En diamant som också hamnar högt upp på listan över världens största diamanter är Excelsiordiamanten. Den utvanns i Sydafrika redan 1893, och även om den vägde så mycket som 995, 20 karat valde man att slipa ned den till många små ädelstenar. Till skillnad från Cullinan-diamanten, där man valde att göra de enskilda ädelstenarna ganska stora, satsade man på ett annat tillvägagångssätt med denna diamant. Den största av de stenar som togs från denna diamant väger strax under 70 karat.

Flera fascinerande fynd i Botswana

De senaste åren har flera fantastiska diamantfynd gjorts i Botswana. Gruvföretaget Debswana utvann i början av juni i år en diamant som vägde in på 1 098 karat. Lite senare samma månad kom ett annat företag, Lucara Diamond, och meddelade att man utvunnit en diamant på 1 174 karat ur sin egen gruva Karowe, som alltså också finns belägen i Botswana. Något som är mycket intressant gällande detta fynd, var att man samtidigt hittade ett flertal mindre diamanter som varierade i storlek, från 150 till 417 karat. Det är troligt att dessa från början alla satt ihop som en enda stor diamant. Denna bör då ha vägt över 2 000 karat. Även om diamanten man fann i juni placerade sig som världens näst största diamant, skulle den med andra ord ha kunnat vara ännu större.

Samma företag utvann 2015 diamanten Lesedi La Rona som vägde hela 1 109 karat. Det var då världens näst största diamant, enbart slagen av Cullinan-diamanten. Nu har den alltså petats ned till trea på listan, av den diamant som företaget utvann så sent som i juni 2021. Utöver dessa två stora fynd, har samma aktör även utvunnit den välkända diamanten The Constellation, med en vikt på 813 karat. Denna såldes för 63 miljoner dollar, vilket gjorde det till en riktig rekordaffär. I svenska kronor blir det cirka 533 miljoner.


Läs även om världens högsta vattenfall och världens största gnagare.