Vikten av att ha bra knivar i köket

Vikten av att ha bra knivar i köket

Människor använder sig av köket varje dag. Det ordnas frukost, lunch, middag och även bakas ibland. Därför är det viktigt med bra köksredskap, allra minst bra knivar. Med en bra kökskniv blir matlagningen mycket enklare och roligare. Det kan vara mycket frustrerande att laga mat med en trubbig och sliten kniv. Matlagningen tar längre tid och att skära råvaror kan kännas som ett träningspass. Därför är det viktigt att ha bra knivar som har en bra egg, så att man med enkelhet kan skära både grönsaker, fisk och kött på ett lättsamt sätt. Man känner direkt en enorm skillnad när man skär råvaror med en bra kniv, kontra när man skär med en sämre kniv.

Det är viktigt att ta hand om sina köksknivar

Det är viktigt att ta hand om sina köksknivar

För att en kniv ska hålla länge och hålla sig vass så är det viktigt att man tar hand om den. Genom att slipa kniven och rengöra den noga efter användning så håller den sig bättre. Det finns lite olika typer av brynstål som man kan använda sig av när man ska slipa sin kniv. Man känner oftast själv när kniven är i behov av slipning, eftersom det blir svårare att skära med den än innan. Men det är bra att ändå slipa den med jämna mellanrum. En annan sak man bör tänka på är att inte maskindiska sin kniv, eftersom det sliter mer på kniven och dess egg. Därför är det mycket bättre att handdiska kniven så den håller längre. Det är också bra att diska med en mjuk disksvamp, för det sliter också mindre på kniven. Med tiden bör man dock byta ut sina knivar. Men har man en av de bättre knivarna som finns på marknaden, håller den ju såklart längre än en kniv med lite sämre kvalité och behöver alltså inte bytas ut lika ofta.

Extra viktigt att hålla knivarna i säkert förvar och utom räckhåll för barn

Hantera knivarna varsamt och med försiktighet

En bra kökskniv är mycket vass och man kan skada sig riktigt ordentligt på den om det vill sig illa. Det är därför mycket viktigt att hantera kniven med försiktighet. När man ska hacka och skära råvaror bör man vika in fingrarna så att man inte skär sig i fingrarna. När man ska räcka över kniven till någon så är det bra om man håller kniven med knivbladet nedåt och emot sig, samt sträcka över den med handtaget först. Det är också viktigt att hålla knivarna i säkert förvar och utom räckhåll för barn som kan tycka att de är intressanta “leksaker”.

Passa på att besöka Vassaknivar.se för att hitta allt som rör knivar!