Vilka typer av massage finns det?

Vilka typer av massage finns det?

Vilken nytta gör massage? De allra flesta skulle nog mena att en massagebehandling kan göra susen för en stel och spänd kropp. Behandlingsformen syftar nämligen till att mjuka upp leder och muskler genom att en professionell massör bland annat knådar, stryker och trycker vid lederna och musklerna.

Fördelar med massage

Nedanför följer exempel på fördelar med att gå på massage – se här:

 • minska stress
 • ge avkoppling
 • minska spänningar
 • minska stelhet
 • öka rörlighet
 • minska ömhet
 • minska värk
 • öka blodcirkulation
 • ge mer energi
 • stabilisera blodtryck
 • ge bättre immunförsvar

Med andra ord kan en massagebehandling ge nästan hela kroppen en rejäl hälsoskjuts framåt och därmed öka ditt allmänna välmående.

Exempel på massagebehandlingar

Exempel på massagebehandlingar

Det finns många olika typer av massage och vilken form som är bäst beror på dina individuella förutsättningar. Bara för att en massageform fungerar mer eller mindre bra måste det inte innebära att en annan påverkar dig på samma sätt. Ibland kan du behöva prova dig fram för att hitta rätt. Du kan enkelt boka massage online.

Ett vanligt misstag många gör första gången de provar massage är att de väljer en för djupgående behandling. Vid värk och ömhet kan det nämligen vara en fördel med en mer taktil massagebehandling, där man stryker över kroppen snarare än att knåda och trycka på den. Men som nämnts, det är förstås individuellt!

Vilka är då de vanligaste massagetyperna?

Klassisk massage

Klassisk massage kallas även svensk massage och är en relativt djupgående behandling åt det något mjukare hållet. Först och främst är det en helkroppsmassage, som systematiskt går igenom kroppsdel för kroppsdel för att lösa upp spänningar och muskelknutor. Knådning och långa, cirklande drag är exempel på moment i den klassiska massagen. Det här är den vanligaste massageformen, och den kan anpassas utifrån dina förutsättningar.

Taktil massage

Om du har kronisk smärta såsom fibromyalgi eller reumatisk värk kan klassisk massage vara för tufft. Då finns i stället alternativet taktil massage, som i stort innebär väldigt lätta strykningar och tryckningar över kroppen. Många massageterapeuter möter dagligen människor som lever med värk och vet därför hur viktigt det är att anpassa massagen. Hör med massagekliniken om du kan få taktil massage, eller så kallad fibromassage.

Aromamassage

Aromamassage är en kombination av aromaterapi och massage, alltså en massageform där varma aromaterapeutiska oljor används som massageolja. Oljan letar sig ner i musklerna och ger en avslappnad känsla på djupet. Under behandlingen ligger du vanligtvis på en uppvärmd bänk och är dessutom täckt av varma handdukar. Massagetagen kan anpassas efter dina önskemål.

Hot stone massage

Hot stone massage är en annan slags värmebehandling under vilken varma stenar läggs på din kropp. De delar som inte masseras är täckta av varma handdukar. Massagebehandlingen kan vara ganska djupgående, så var noggrann med att berätta hur du vill ha det.

Hot stone massage

Thaimassage

Thai massage eller thailändsk massage är djupgående och rörlig. Samtidigt som massören bearbetar musklerna med djupa tag, görs såväl akupressur- som yogaliknande rörelser. Den här massageformen brukar beskrivas som mer stretchig än exempelvis klassisk massage.

Gravidmassage

När man är gravid är det inte alls ovanligt med värk i ländryggen. Av den anledningen kan det vara skönt med en massagebehandling. Gravidmassage är en massagetyp som är anpassad efter gravidas förutsättningar, däribland genom att använda en särskild dyna på massagebänken.

Ansiktsmassage

Ansiktsmassage är en kortare massagebehandling som koncentreras till att mjuka upp musklerna i ansiktet. Det här kan vara särskilt bra om du är stressad och spänd, och därför har exempelvis spänningshuvudvärk.