Är kokoskrabban en rövarkrabba?

kokoskrabba

Har du hört talas om kokoskrabban någon gång? Nej, det kanske inte är så konstigt för det är en krabba som bor långt från våra nordiska breddgrader. Den bor nämligen på öar i Indiska Oceanen och i Stilla Havet. Men kokoskrabban är en mycket speciell krabba så fortsätt gärna att läsa för att få reda på varför.

Kokoskrabban är världens största landlevande leddjur. Om man inkluderar krabbans ben blir den hela en meter lång. Det är med andra ord en riktigt stor krabba. En annan intressant sak med kokoskrabban är att den kan klättra. Den kan alltså klättra upp i en palm och ta loss en kokosnöt. Det där med att kokoskrabban ibland kallas för rövarkrabba – hur hänger det ihop? Jo, det sägs att kokoskrabban stjäl allt den tycker är intressant från människor.

Fakta om kokoskrabban

Kokoskrabban är alltså den största krabban i världen och den lever på öar i Indiska Oceanen och i Stilla havet. Nu ska du få höra berättelsen om en kokoskrabbas liv. På sommaren parar sig kokoskrabborna och efter parningen lägger honorna 50 00–150 000 små krabbägg i havet. Där kläcks äggen och sedan lever de små kokoskrabborna som havsdjur i några veckor. De andas då med gälar, men när krabborna förlorar sin förmåga att andas under vatten kryper de upp på stranden. När de är några år gamla förlorar de också sitt skyddande skal. De vuxna kokoskrabborna har alltså inget skal, vilket är ovanligt för att vara ett kräftdjur. Efter några år blir den också könsmogen. När kokoskrabborna är fullvuxna är de ungefär 40 centimeter långa och om man räknar med benen mäter de hela en meter. Ställer du en kokoskrabba på vågen visar den cirka fem kilo. Hur gammal kan en kokoskrabba bli då? Ja, runt 50 år är inte ovanligt.

Fakta om kokoskrabban

Vad äter kokoskrabbor?

På namnet kan du säkert lista ut varför kokoskrabban heter just kokoskrabba. På natten klättrar den nämligen upp i träden och hämtar kokosnötter. Kokoskrabban är nämligen ett nattaktivt djur. På dagen ligger den mest och sover i en håla i marken som den klätt med kokosnötternas skal. För att hindra inkräktare att komma ner i hålan placerar den sin klo vid ingången.

Nu tillbaka till kokosnöten! När krabban har fått tag på en kokosnöt krossar den skalet med klorna och mumsar i sig innehållet. Kokoskrabban äter också andra växter och frukter samt ibland döda djur. Den kan också äta mindre levande djur. Är man ett litet djur på en ö i Indiska Oceanen eller i Stilla havet gäller det alltså att kunna springa snabbare än en kokoskrabba. För att hitta mat använder kokoskrabban sitt luktsinne som sitter på antennerna.

Vad äter kokoskrabbor?

Äter människor kokoskrabbor?

I Asien är faktiskt kokoskrabbornas kött en riktig delikatess. Detta har lett till att visa öar i Indiska Oceanen och Stilla havet har regler för hur krabborna får exporteras. Detta gäller särskilt de äggbärande krabbhonorna. Människan är med andra ord en fiende till kokoskrabban. Krabbans kött serveras på restauranger och det går rykten om att det är ett afrodisiakum. Till slut, vet du vad kokoskrabban heter på latin? Birgus latro!


Tips på fler spännande inlägg: Vad är en supermåne samt så kan du bota din spindelfobi.