Atlasspinnare – fakta om atlasspinnare

Atlasspinnare - världens största fjäril.

Om någon säger atlasspinnare kanske du inte ser någon klar bild framför dig som visar hur en sådan ser ut. Såvida du inte har full koll på fjärilar vill säga. Det här är nämligen en av de största fjärilsarterna i världen. Den har en imponerande vingbredd på hela 25 centimeter. Det här är inte en av de fjärilar som kan ses ute i trädgårdarna i Sverige. Du kan däremot se den om du beger dig till Sydöstra Asien.

Allmän information om arten

Vad är extra viktigt att känna till om atlasspinnaren? Det är förstås omöjligt att ge ett svar på detta, eftersom olika personer vill veta olika saker, men vi tycker ändå att lite allmän information om atlasspinnaren kan vara bra att känna till.

Atlasspinnaren hör till familjen påfågelspinnare. Det går att se skillnad på hanar och honor utan problem. Honor blir större medan hanarnas antenner är betydligt större. Det senare har sin förklaring i att han ska ha bättre möjlighet att kunna lukta sig till honornas feromoner. De här fjärilarna har vingar som är brunröda med vackra tecken på. I och med att vingarna är så breda får tecknen verkligen ta plats, vilket gör dem ännu mer iögonfallande. Något som kan vara viktigt att känna till är att det finns en rad underarter, som kan ha andra färger och mönster.

Olika utvecklingsstadier

Precis som andra fjärilar har atlasspinnaren olika utvecklingsstadier. Den genomgår närmare bestämt fyra stadier. Först läggs fjärilen som ett ägg som kläcks efter cirka två veckor. Därefter blir den en larv som växer. Den brukar vara strax över 110 mm innan den övergår till att bli en puppa. Den befinner sig i förpuppningsstadiet i cirka en månad innan den slutligen övergår till att bli en färdig fjäril. Som fjäril har den en livstid på cirka två veckor och den äter ingen föda alls under detta stadie.

Atlasspinnare - fjärilen spinner kokonger av silke som man använder till olika föremål.

Var finns atlasspinnaren?

Som vi redan har nämnt finns det ingen chans att du kommer att få se en atlasspinnare i det fria hemma i Sverige. Du behöver ge dig ut på en lång resa för att få se den, närmare bestämt till Sydostasien. Där lever den framför allt i Thailand, Indonesien, Singapore och Kina. Det är främst i de tropiska eller subtropiska skogarna den återfinns. Intressant information är att man faktiskt föder upp den här typen av fjärilar i Indien. Anledningen till detta är att fjärilen spinner kokonger av silke som man använder till olika föremål. I Taiwan använder man till exempel kokongerna till att göra plånböcker av.

Var kommer namnet från?

Hur kommer det sig då att fjärilen kallas just atlasspinnare? Att den spinner kokonger av silke vet vi redan, vilket förklarar den senare delen av namnet. Men vad är det som har gjort att atlas blivit en del av namnet? Det har sin förklaring i dess mönster. Det brukar sägas att mönstren på vingarna påminner om en karta, och de flesta vet nog att kartböckerna brukar kallas atlas. Namnet har med andra ord en mycket logisk förklaring, vilket få vet om.

Du har väl inte missat inläggen om Sveriges största ugglor eller världens största gnagare?