Fakta om duvor

Fakta om duvor

Duvor finns i de allra flesta länder i världen, och det är en fågel som de allra flesta någon gång har sett. De finns i olika storlekar eftersom det finns olika sorter och de kan se ut på olika sätt. Vilka duvor du kan se beror på vilken del av världen du befinner dig i.

Utseende och storlekar

Som redan nämnts finns det gott om olika sorters duvor, vilket gör att duvorna inte alltid liknar varandra. De amerikanska markduvorna är de allra minsta duvorna. De väger inte mer än strax över 20 gram och storleksmässigt kan de jämföras med en gråsparv. Det går inte att säga annat än att storleksskillnaderna mellan olika arter är enorma. Kronduvorna som finns på Nya Guinea är de största duvorna och de kan storleksmässigt jämföras med kalkoner. Vikten kan ligga på upp till 4 kg. Vid första titten är det svårt att tänka sig att de båda hör till samma fågeltyp; duvan.

När det gäller utseendet finns det en hel del likheter mellan olika arter, även om det skiljer mycket storleksmässigt. Huvudet på en duva brukar vara litet i förhållande till kroppen. Kroppen brukar vara kompakt och ben, hals och näbb brukar alla vara korta. Utseendemässigt brukar det vara ganska enkelt att känna igen en duva oavsett om den är stor eller liten. Vingarna på en duva är vanligtvis stora. Till skillnad från vissa andra fågelarter är duvorna mycket skickliga på att flyga och kan manövrera mycket bra i luften, mycket tack vare sina vingmuskler som är imponerande.

Här förekommer duvor

Vart bör du bege dig om du vill se duvor? Faktum är att du kan bege dig nästan vart som helst. Du kan till och med stanna i Sverige om du föredrar det. Duvor finns nämligen nästan överallt. Enda undantagen är Antarktis och Arktis. Även de flesta öar i haven är bebodda av duvor. Det allra vanligaste är att duvorna bor i tropiska skogar eller vanliga skogar.

Mata duvor

Vilken typ av duvor du får se beror naturligtvis på vart du åker eller vart du befinner dig. Olika arter har bosatt sig i olika världsdelar. Vissa är större medan andra är mindre och det kan även finnas stora skillnader när det kommer till fjäderuppsättning exempelvis. Om du är intresserad av duvor kan det därför vara intressant att resa runt till många olika delar av världen, för att få se så många olika typer av duvor som möjligt.

Intressant att känna till

Vart häckar duvor? Det är en fråga med många korrekta svar. Vissa av dem häckar i träd, medan andra häckar på marken. Det finns även arter som häckar på klippor. Vissa är skygga och ser till att häcka långt från människor, medan andra kan häcka i människans närhet. Duvor lever i par och paret hjälps åt med att bygga boet och även att ruva på äggen och se till att de kläcks. Vanligtvis får duvor två kullar per år.

När det gäller föda så är det till största delen säd av olika slag som gäller, samt olika typer av frukt.


Du har väl inte missat inläggen om Sveriges största uggla och den charmiga sengångaren?