Fakta om Neptunus

Fakta om Neptunus

Neptunus hör till det yttre solsystemet och är den av alla planeter som ligger längst bort från solen. Detta är en av gasjättarna och det är också den blåsigaste av alla planeter. Detta är bara några av de fakta som är intressanta att känna till. Vi ska nu ta en närmare titt på planeten som ligger på oerhört långt avstånd från solen.

Bra att veta

När det gäller planeterna i vårt solsystem vill man förstås veta så mycket som möjligt, och Neptunus är naturligtvis inget undantag. Det är fascinerande att ta del av information om något som befinner sig så långt bort från oss, men som ändå finns i utkanten av det solsystem alla planeter delar.

4,4 miljarder kilometer skiljer Neptunus från solen. Detta avstånd är ungefär 30 gånger så stort som det mellan jorden och solen. Ett dygn på Neptunus varar i 16 timmar. Ett år å andra sidan motsvarar 165 år här på jorden. Det beror naturligtvis på att det enorma avståndet gör att det tar mycket längre tid än för de andra planeterna att färdas ett varv runt solen.

Vindarna är enormt starka på denna planet. De blåser med en styrka som är ungefär sex gånger så starka som de vindar vi har här på Tellus.

Atmosfär och klimat

Det finns en annan planet som har en atmosfär som till stor del liknar Neptunus. Det handlar om Uranus. De båda planeterna är uppbyggda på ungefär samma sätt. Neptunus är uppbyggd av i första hand metan, helium och väte. Även om denna planet får mindre ljus från solen än Uranus, gör Neptunus inre del att temperaturen här trots det blir högre än den på Uranus. En annan skillnad är att atmosfären är livligare på Neptunus, vilket kan ses som förvånande med tanke på det betydligt längre avståndet till solen. Yttemperaturen på Neptunus sägs ligga på cirka -214 grader Celsius. Den inre kärnan däremot har en temperatur som ska vara varmare än självaste solens yta. Den sägs ligga på cirka 7 000 grader Celsius. Stora temperaturskillnader råder mellan ytskiktet och kärnan med andra ord.

Neptunus atmosfär och klimat

Planetens ringar

Precis som sina grannplaneter har Neptunus ett ringsystem. Ringarna är mörka till färgen och det är troligt att de är uppbyggda av stendamm. Det finns sex ringar omkring Neptunus, men några av dem är delvis svaga och inkompletta, något som man upptäckte på 1980-talet. Man tror till och med att någon av ringarna kan komma att försvinna inom få år. Det har pratats om en så kort tidsperiod som tio år.

Månarna som omger Neptunus

Det finns naturligtvis månar runt Neptunus, och de är 14 till antalet. Den största av dessa bär namnet Triton. Denna måne upptäckts i stort sett samtidigt som planeten, med bara några veckors mellanrum. Något som är intressant att notera är att månen rör sig i en spiralliknande bana runt planeten, vilket gör att den kommer allt närmare Neptunus för varje gång den roterar. Det är troligt att det i framtiden kommer leda till att den förstörs och omvandlas till flera mindre månar, eller kanske ringar i ringsystemet.

Läs gärna inläggen om Mars och Merkurius också.