Hur fort växer hår?

Hur fort växer hår? Bra att veta om frisören klipper bort för mycket hår av misstag.

De flesta människor vill ha ett svallande hår och det är en jobbig tid i var människas liv när håret börjar falla av eller bli grått. Vi har väldigt mycket av vår identitet i håret och vilken frisyr en människa har är oftast något vi lägger märke till väldigt snabbt. Då är det inte så konstigt att ställa sig frågan; hur snabbt växer håret egentligen?

Ungefär 10 cm på ett år

Det tråkiga svaret är att det är individuellt men det går ändå säga att generellt sett så växer håret ungefär 10 cm per år. Det gör att det växer lite mindre än 1 cm per månad. Så ska du spara ut till en helt ny frisyr så får du vara beredd på att ha väldigt mycket tålamod. Generellt sett är det så att ju äldre en person blir, ju långsammare växer håret. Om det växer över huvud taget vill säga då många män blir flintskalliga.

Ingen vet riktigt varför vi har så mycket hår

Det finns faktiskt ingen konsensus bland forskare om varför vi människor har så mycket hår på huvudet och varför det växer så pass snabbt som det ändå gör. Håret på kroppen anses vara en rest från päls när vi var apor men varför håret på huvudet växer så snabbt som det gör finns det ingen riktig nytta med enligt evolutionen. Det finns heller inte någon klar fördel av att ha så långt hår som många människor har. Varför det inte slutar att växa är en gåta. Flera forskare tror att det är för att kunna sticka ut från gruppen och att kunna signalera att vi är individer. Precis som en påfågel inte har någon praktisk nytta av sina stora fjädrar men använder det för att attrahera andra påfåglar så anses vårt hår vara en del av vår attraktionskraft.

Håret består av keratin

Hår består faktiskt till största del av samma material som naglar, keratin. Det är det materialet heter. Allt hår produceras inne i hårsäcken på huvudet och när hårsäcken är död så går det inte att producera mer hår från just den punkten på huvudet. Keratin är för övrigt samma material som finns i hornet på en noshörning. Det är såklart väldigt mycket mer kompakt i deras horn men materialet är detsamma.

Myter om hår - växer håret snabbare om man klipper av det?

Myter om hår

Det är en myt att håret växer snabbare om du klipper eller rakar det. Det enda som är sant med det påståendet är att det ser ut att växa snabbare. Det är på grund av att håret är lite tjockare närmast huden och därför ger det en optisk illusion av att vara tjockare när du precis har klippt det.

Det är också en myt att det är dåligt eller onormalt att tappa hår. Alla människor tappar hår och vi gör det hela tiden. Det är en del av den naturliga processen med hår. Vi tappar upp till 100 hårstrån om dagen i vissa perioder av livet. Så var glad för ditt hår så länge du har det!

Gillade du detta inlägg om hur snabbt hår växer så kommer du säkert även att uppskatta inläggen om vatten i örat och var sitter hjärtat?