Njupeskär vattenfall är Sveriges högsta vattenfall, det har en fallhöjd på 93 meter, samt 70 meter fritt fall. Man hittar Njupeskär vattenfall i Fulufjällets nationalpark som ligger i Älvdalens kommun i Dalarna. Runt om vattenfallet växer både mossor, lavar och kärlväxter, vissa utav växterna kräver ständig fukt för att de ska överleva. Det är fritt inträde till nationalparken och man kan alltså besöka Njupeskär vattenfall när helst man vill. För att komma till Njupeskärs vattenfall så måste man gå en två kilometer lång vandringsled. Vandringsleden är dock lätt att gå på, då den är spångad och grusad, dessutom är det bra skyltat så att man lätt ska hitta till vattenfallet.
Njupeskär vattenfall kan man besöka under alla årstider, men det är mest besökare under sommar – och vinterperioderna. Under våren så bör man inte gå hela vägen fram till vattenfallet, då det fortfarande finns risk för ras. Detta eftersom isen fortfarande är skör och inte riktigt har smält ännu. Ibland kan det till och med dröja ända fram till juni till dess att isen har smält helt. Runt midsommar, vid sommarsolståndet kan man se hur solljuset letar sig fram längst in till vattenfallet. När solljuset träffar vattenfallet avger det ett vackert silverljus, detta går enbart att beskåda mellan 03.00 – 05.00 på morgonen.
Njupeskär vattenfall på vintern
På vintern fryser vattenfallet och det är då tillåtet att isklättra på vattenfallet. Man måste dock ha lite erfarenhet och förhålla sig till en del regler för att få klättra på Njupeskär vattenfall. Det är endast tillåtet att klättra på vattenfallet mellan 1 december till 31 mars, eftersom det är risk för ras de övriga månaderna. Rekommendationen är att man ska klättra i januari då det oftast har fryst på ordentligt. Klättringen sker givetvis på egen risk och med en viss försiktighet. Eftersom terrängen ovanför och i början av vattenfallet kan vara lavinfarlig bör man gå en och en, gärna med ett rep för ens säkerhet. Man bör också se efter så att det inte är några människor nedanför vattenfallet när man klättrar.
Fulufjällets nationalpark
Förutom Njupeskär vattenfall så har Fulufjällets nationalpark mycket annat som är värt att se. Det finns fler vandringsleder att vandra, samt mycket träd, natur och djur. Vandringslederna är relativt enkla att gå, men vissa är lite svårare då det finns en del sluttningar och besvärligare terräng. Från parkeringen så ser man den stora skylten in till själva nationalparken och man behöver alltså inte gå många meter innan man är inne i Fulufjällets nationalpark. Vid entrén finns det en restaurang och toaletter, man kan också fylla på sina vattenflaskor med vatten om man är i behov av det. Om man hade tänkt att grilla så finns det en del grillplatser längst med entrén. I parken finns det inga grillplatser, men däremot finns det en del rastplatser om man skulle behöva ta en paus, eller varför inte duka fram en picknick.
Det finns också stugor i parken och vid de så kallade rösjösstugorna är det tillåtet att fiska fjällröding. Stugorna är utrustade med det mesta så som till exempel sängar, madrasser, filtar och kuddar, samt köksutrustning och vedkamin. Man kan också hyra eka, kajak eller kanot och ta en tur på den vackra sjön. Från rösjöarna kan man också ta sig till andra sjöar och åar runtomkring. På sommaren arrangerar man en vandring som kallas för “midsommarnattsvandringen”. Man startar vandringen vid rösjösstugorna och passerar granen “Old Tjikko”.
Avslutningsvis stannar man vid Njupeskär vattenfall för att se den fantastiska soluppgången och hur de första solstrålarna reflekteras i vattenfallet. Förutom midsommarnattsvandringen så arrangeras det många andra aktiviteter och äventyr. Om man är en hundmänniska och har med sig sin hund till nationalparken, så finns det en badplats ämnad för just hundar, som ligger precis intill parkeringen.
Naturum
Vid entrén in till Fulufjällets nationalpark så hittar man också “Naturum”, det är en ståtlig byggnad med en del utställningar och massvis med information, speciellt om Njupeskär vattenfall samt nationalparken. Däremot är Naturum främst öppet på sommaren, så om man åker till Fulufjällets nationalpark under vintern så finns det en risk att man inte kan besöka Naturum.
Världens äldsta träd, “Old Tjikko”
I Fulufjällets nationalpark hittar man även världens äldsta träd, “Old Tjikko”. “Old Tjikko” som är en gran är hela 9565 år gammalt. Forskarna menar att granar kan föröka sig genom att slå nya rötter från grenarna och det är alltså så “Old Tjikko” har överlevt i alla dessa år. Granen har under sommaren stått upprätt och liknat mer ett träd, medan den på vintern har format sig som en buske för att den ska kunna överleva vintern.
Läs även om världens högsta träd och världens största sjöar.