Ryckningar i ögonlocket

Ryckningar i ögonlocket

Varför rycker det i ögonlocket?

Vi alla har varit med om det, hur ögonlocket plötsligt börjar rycka okontrollerat. Gärna i dem absolut sämsta tänkbara tillfällena. Detta kan upplevas som väldigt frustrerande och för vissa av oss kan det även leda till att vi får tårar som rinner. Trots det är ryckningarna ändå oftast helt ofarliga. Det finns däremot några symptom du ska vara uppmärksam på om ryckningen sitter i en längre tid.

Vad beror det på?

Ryckningarna uppstår då hjärnan talar om för en nerv att den ska dra ihop sig. Detta kallas med andra ord en nervryckning eller muskelryckning. Ryckningarna sker oftast runt ögat, men du har säkert upplevt nervryckningar på andra delar av kroppen också. Som exempelvis mitt på armen.

Det är inte helt självklart enligt forskarna varför detta sker. Då nervryckningen i sig oftast är ofarlig forskas det inte på detta speciellt mycket. Men det finns ett samband mellan nervryckningar och en stressig vardag.

Får du för lite sömn, har en stressig vardag, tränar för hårt eller konsumerar för mycket kaffe har du större chans att få muskelryckningar. Med andra ord kan det vara ett tecken på att du ska ta det lugnare.

Med tanke på att stress påverkar muskelryckningar kan det också vara en förklaring till varför vi så ofta får muskelryckningar vid de sämsta tänkbara tillfällena.

Egen behandling

Då forskningen pekar mot att nervryckningar ofta sker på grund av att vi är överansträngda eller att kroppen upplever stress är den bästa egenbehandlingen att vila. Börjar ögonlocket rycka bör du blunda och på så sätt låta ögat vila ett tag. Nervryckningar går för det mesta över väldigt snabbt av sig själv, men ibland kan de hålla i sig i veckor.

Blunda och låt ögat vila ett tag.

Har du ett kontorsarbete där du spenderar större delen av arbetsdagen vid skärmen är det viktigt att ta pauser. Låt ögat vila genom att titta upp från skärmen emellanåt och koncentrera blicken på något längre bort. Korta pauser där du reser dig från skrivbordet är också att rekommendera. Detta är ett sätt att undvika att du överanstränger ögonen med det blåa ljuset av skärmen. Får du ofta ryckningar kan det vara tid att uppsöka en optiker för att testa ut glasögon.

Uppsök läkare

Om ett symptom påverkar din vardag på ett negativt sätt bör du alltid uppsöka en läkare. Får du ofta nervryckningar som sitter i och påverkar dig negativt bör du alltså kontakta en vårdcentral. Det finns dessutom tre tillfällen då muskelryckningar bör undersökas.

Upplever du nedan tre symptom bör du uppsöka läkare eller kontakta vårdguiden 1177 för rådgivning:

  • Det rycker i själva ögat och inte på områden omkring (ögonlock, under ögat etc.)
  • Din syn påverkas av nervryckningarna
  • Nervryckningen avtar inte utan sprider sig till större områden

Läs även varför man får hicka och bästa knepen för att somna sött.