Vad äter igelkottar?

Igelkotten är ett litet däggdjur som har funnits i 65 miljoner år och är alltså det äldsta däggdjuret som finns idag. Den är unik för sina taggar, som egentligen är hår. Vid födseln har igelkotten runt 90 mjuka taggar, som sedan blir fler ju större igelkotten blir. Vid ung ålder så har igelkotten runt 3000 taggar, medan den vid fullvuxen ålder kan ha upp till 7500 taggar. Taggarna faller av efter 12 – 18 månader, för att det sedan ska växa ut en ny tagg. Till utseendet är de små och runda, inte mycket större än en linjal, med en lång nos och en sträv päls, samt en kort liten svans.

En fullvuxen igelkott kan väga upp till 1200 gram och är cirka 20 – 30 centimeter långa. Igelkottarna lever i många länder och klarar de flesta klimat. I Sverige är de utspridda i hela landet, men framför allt i Sveriges nordligaste delar. De brukar främst hålla till i buskar och häckar men andra ställen förekommer också, så som under altaner eller i döda trädstammar. Men de lever också i andra delar av världen som till exempel i Finland, Ryssland, Nya Zeeland och många fler.

Igelkottens föda – vad den äter

Även om igelkotten nästan är en allätare så finns det mycket som är direkt farligt för igelkotten. Igelkotten är ett vilddjur och klarar att hitta sin föda själv, ofta äter de insekter, daggmaskar och sniglar som är en delikatess för dem. Men om man vill mata en igelkott så rekommenderas kokt fisk eller kött, alternativt torkad kattmat. Andra saker man kan ge en igelkott är gröt, kokt ägg, kyckling, frukt och majs. Igelkottar älskar majs, det är dock viktigt att tänka på att man inte ska ge en igelkott för mycket majs eftersom det innehåller höga halter av socker och fosfor. Så man får ge den med måtta.

Oavsett vad man ger igelkotten så bör man alltid tänka på att inte ge den för mycket eftersom den har en känslig mage överlag och den klarar sig egentligen på den föda som finns i naturen. Om man exempelvis ger igelkotten grönsaker så får man tänka på hur mycket man ger eftersom grönsaker innehåller fibrer, vilket kan göra att igelkotten blir trög i magen.

Igelkotten kan bli trög i magen av för mycket fibrer.

Man har tidigare gett igelkottar mjölk, men det bör man inte göra eftersom de inte mår bra av laktos. Många djur är känsliga för just laktos och igelkotten är inget undantag. Istället kan man ställa ut en skål med vatten om man vill ge igelkotten något att dricka. Man ska undvika att ge igelkotten salt eller mat som innehåller salt, då det är farligt för dess känsliga mage. Igelkottar ska inte heller äta kall mat då deras känsliga mage inte klarar av det, så om man vill ge en igelkott någon mat så bör man helst ge den rumstempererad. Men det allra bästa för igelkotten är givetvis att den får äta den föda som den är van vid, det vill säga insekter, daggmaskar och sniglar.

Igelkottens fiender

När en igelkott känner sig hotad brukar den rulla ihop sig till en boll med taggarna utåt, och så ligger den och fräser. Men förutom taggarna, som är dess främsta skydd så har den även vassa tänder. Igelkottens främsta fiende är människan, de blir ofta överkörda, alternativt dödade av till exempel robotgräsklipparen. Men de har även andra naturliga fiender så som räv, mård och kungsörn.

Passa på att lära dig mer om vildsvin och murmeldjur när du ändå är på gång att läsa 🙂