Fakta om bläckfiskar

fakta om bläckfiskar

Genom åren har människan tyckt och tänkt mycket om bläckfisken. Bläckfiskar har ansetts vara mystiska och skrämmande – ja, till och med dumma! På senare år har det kommit forskning och böcker som visar att bläckfiskarna visserligen är mystiska men även väldigt fascinerande och smarta. Här har du 10 fakta om bläckfiskar som du kanske inte kände till.

1. Bläckfiskar har funnits länge

Man har hittat tecken på att bläckfisken har funnits i hundratals miljoner år. Det äldsta bläckfiskfossilet tillhör en varelse som fanns för över 296 miljoner år sedan. Med andra ord har bläckfiskarna funnits längre än någon landlevande varelse. Under denna långa tid har vattenvarelsen utvecklat en del egenheter.

2. Bläckfisken har tre hjärtan

En bläckfisk har inte bara ett utan tre hjärtan. Två av hjärtana gör så att blodet kan forslas bortom gälarna. Det tredje hjärtat främjar cirkulationen till organen. Har du tänkt på att bläckfiskarna ofta kryper fram? Det har att göra med att det tredje hjärtat slutar slå när de simmar. Att krypa fram är därför mycket mindre ansträngande än att simma. Jobbigt när man lever i vatten!

Bläckfisken har tre hjärtan

3. Bläckfiskarna har blått blod

Till skillnad från människans järnbaserade blod är bläckfiskens blod kopparbaserat. Det gör att blodet är blått, och kanske än mer praktiskt att syret transporteras snabbare i kroppen. Snabb syretransportering är viktigt när man lever på kalla och syrefattiga havsnivåer.

4. Hanen dör efter parningen

Kort efter att parningen ägt rum dör bläckfiskhanen. Honan lever vidare, så att hon kan skydda de upp till 400 000 äggen. Efter kläckningen bryts hennes kropp successivt ner.

5. Hanarna ger honorna äggen

Kanske aningen märkligt kan parningen gå till som så att hanarna ger äggen till honorna, alltså att äggen räcks fram med hjälp av armarna och att honorna tar emot dem. Det sker i regel med armarna på högersidan. Varför det går till så här vet man ännu inte. Parningen kan också ske via samma ”rör” som används för andning.

6. Bläckfiskarmarna lever sina egna liv

En väldigt stor del av bläckfiskarnas neuroner finns i armarna – alltså inte i huvudet. Detta innebär att armarna lever sina egna liv, och har som hjärnor i sig. Otroligt nog kan armarna lösa svåra problem av sig själva, däribland bana väg genom labyrinter.

7. Bläckfiskens armar är känsliga

Forskare har testat vad som händer om man nyper hårt i bläckfiskarmarna. Vid ett nyp reagerar bläckfisken med smärta.

Bläckfiskens armar är känsliga

8. Bläckfiskar har haft en dumstämpel

Bläckfiskarna har ansetts vara dumma, vilket i sig är lite dumt med tanke på hur smarta dessa varelser är. Omkring 350 före vår tideräkning beskrev den grekiske filosofen Aristoteles bläckfisken som just dum. Vad grundade han detta på? Jo, han menade att bläckfiskarna kunde lockas fram så fort man la handen i vattnet.

9. Bläckfiskens bläck är farligt

Om bläckfisken känner sig hotad kan den spruta ut ett moln av bläck. På så sätt kan den gömma sig. Men bläckmolnet är också direkt farligt, både för bläckfisken och för andra varelser. Till en början kan bläcket förblinda och påverka såväl lukt- som smaksinnet. Slutligen kan bläcket döda om man vistas för länge i det.

10. Bläckfiskarna inspirerar kulturellt

Genom historien har bläckfiskarna varit just så mystiska och skrämmande att de inspirerat till en hel del föreställningar. Sjöfararna har bland annat fantiserat ihop berättelser om jättebläckfisken kraken, som lägger sina armar runt skeppen och drar ner dem till havets botten.


Läs även om Världens snabbaste fiskar samt abborrar och guldfiskar.