Världens största kanin

Kaniner har i många år varit ett omtyckt husdjur. De är generellt trevliga och godmodiga djur och det finns olika raser, vilket gör att även storlekarna varierar. Många väljer att skaffa små kaniner, exempelvis dvärgvädurer, eftersom de tar liten plats och är lätta att ha inomhus. Det finns dock även många som vill ha större kaniner som husdjur. De kan till och med vara intresserade av att skaffa världens största kanin. Då är det en Belgisk jätte de bör skaffa.

Den Belgiska jättekaninen

En riktigt söt bjässe

Den Belgiska jättekaninen är både söt och snäll, och ett mycket trevligt husdjur. Den kan i vissa fall väga över 10 kg, vilket är imponerande för en kanin. Den normala vikten är dock något lägre. En Belgisk jättekanin av standardstorlek väger mellan 7 och 9 kg. Något annat som är utmärkande för denna kaninras är dess öron. Enligt rasens standard ska öronen vara minst 16 cm långa, men de får gärna vara längre.

Många olika färger

En Belgisk jätte kan ha många olika färger. Viltgrå, svart och gul är vanliga färger hos denna kanin, men det finns gott om andra varianter också. Albino, blå och roströd är några andra tänkbara färger som förekommer relativt ofta hos denna ras. I tillägg till dessa olika nyanser finns det även andra möjligheter.

Skillnad på hanar och honor

Precis som hos många andra djur är det skillnad på honor och hanar. Hanens ansikte är rundare och kinderna fylligare. Honan däremot har ett ansikte som smalnar av och är mer spetsigt. Det ska synas tydlig skillnad på en hone och en hane. Hos honan ses ett mer feminint uttryck medan hanen är betydligt mer maskulin.

Viktigt att tänka på när en Belgisk jättekanin växer upp

För den som väljer att skaffa en ung Belgisk jätte är det viktigt att ha koll på vad den här typen av kaniner behöver. Det är väldigt viktigt att den unga kaninen får ett tillräckligt kraftigt foder. Det är nämligen bara då den kan utveckla tillräckligt med muskelmassa. Något annat som är av stor vikt är utrymmet. En så här stor kanin behöver ha rejält med plats så att den kan resa sig upprätt och inte behöver ligga ihopkrupen. Den behöver också ha mycket plats så att den kan röra sig en hel del. Det är nämligen också en förutsättning för att muskelmassan ska kunna byggas upp och bibehållas. I tillägg till detta är det viktigt att temperaturen i kaninens utrymme är tillräckligt varmt. Om det är för kallt växer inte kaninen som den ska. Detta gäller främst under den period då kaninen är ung och växer. När den väl är färdigväxt går det bra för kaninen att bo utomhus under stora delar av året. Då kan den nämligen hantera kyla på ett utmärkt sätt.

En trevlig kanin som passar perfekt som sällskap

Den Belgiska jättekaninen är en mycket trevlig kanin som brukar bli tam relativt lätt. Det här är en utmärkt kaninras för den som vill ha ett sällskapsdjur. Det händer att dessa kaniner liknas vid hundar, och det är ju ett välkänt faktum att hunden sägs vara människans bästa vän. Det gör alltså att även den Belgiska jätten är en god vän till människan.


Läs även om den fantastiska Atlasspinnaren och Kapybara – världens största gnagare.