Världens största vulkaner

Lär känna några av världens största vulkaner
Lär känna några av världens största vulkaner
När en vulkan har haft ett utbrott, ser det ut som berg, med toppen brinnande. När smält sten (magma) har tryckt sig upp igenom jordskorpan bildas en het massa (lava). När lava uppstår kommer det även heta gaser och det bildas rejäla rökmoln som blandar sig med aska. Den hetta som blir av magman bildar i sin tur ett rör i marken där lavan trycker upp sig i. På marken omkring röret uppstår sedan en hög som består av stelnad lava.

Efter att vulkanen haft ett utbrott ser det ut som ett vanligt berg igen. Ett vulkanutbrott kan göra mycket skador på städer, skogar och människor. Ibland har en städer försvunnit och skog och mark brunnit ner. Människor som dör när en vulkan har ett utbrott, dör inte av lavan utan när de andas in de giftiga gaserna. Pompeji i Italien är den mest kända staden som blivit totalförstörd av Vesuvius vulkanutbrott för omkring 2000 år sedan.

Iwo Jima

Denna vulkan är en ö som ligger nära Filippinerna, Kina och Japans kustområden. Iwo Jimo har blivit 20 meter högre än 1945. Under andra världskriget landsteg amerikanska trupper på stranden, som är belägen 17 meter över havet. Sedan flera sekler tillbaka har ön pressats uppåt med en rytm av cirka en meter på fyra år. Forskare och experter tror att vulkanen när som helst kan få ett stort utbrott. Som tur är ligger ön en bra bit från Japans kust och det är inte många människor som bor på ön.

Däremot skulle vulkanen ställa till med förskräckliga vandaliseringar. Blir det ett stort utbrott kan det leda till en ofantlig tsunami, den i sin tur skulle rasera stora områden i södra Japan och längs med Kinas kust. Även storstäder som Hongkong och Shanghai skulle bli ödelagda. Experter har räknat på att en tsunami som skulle kunna uppstå av vulkanen Iwo Jima, mycket väl kan bli ända upp till 25 meter hög.

Chiltepe/Apyeque, Nicaragua

Vulkanen Apoyeque sägs vara den näst farligaste i världen. Apoyeque ligger nära Managua som är Nicaragua huvudstad, där bor drygt två miljoner människor. Om det blir ett vulkanutbrott är det inte bara lava och aska som kan förstöra staden. Det finns en sjö i närheten, och exploderar vulkanen i den skulle en oerhört stor tsunami dra in över hela staden.

Campi Flegrei

Vulkanens namn betyder brinnande fält, och forskarna är oroliga att Campi Flegrei snart kan få ett utbrott. Under senare år har det presenterats nya seismografiska iakttagelser som kan tolka att vulkanen kommit upp i farliga nivåer. En vetenskapsman anser att det redan på 1980-talet kunde kommit en katastrof, med ett stort flöde magma som kunnat stoppa en klippgruppering på 1–2 kilometer. Omgivningarna runt Neapel, där cirka 1,5 miljoner människor bor, kan enligt forskare få förkrossande sviter om vulkanen får ett utbrott. Den mest kända vulkanen, Vesuvius, som ödelade romerska staden Pompeji för lite mer än 2000 år sedan är fortfarande aktiv.

Gunung Kelut, Indonesien

Inom endast 50 kilometer från vulkanen Gunung Kelut bor två miljoner människor, och det är även den del som har landets högsta andel befolkning. Gunung Kelut är liten och ojämnt formad, och ser inte alls så farlig ut, men i jämförelse med andra vulkaner är Gunung Kelut en av de vulkaner som dödat flest i historien. Över 10 000 har omkommit och vid ett enda utbrott omkom hälften.

Läs även mitt tidigare inlägg om Vulkaner i Europa.