Fakta om fladdermöss

Fakta om fladdermöss

Folk tycker ofta att fladdermöss är läskiga på grund av deras association med vampyrer och mörkret. Källan till denna rädsla kan spåras tillbaka till medeltiden, då människor trodde att fladdermöss var häxornas kumpaner och att de skulle suga blod från boskap och människor.

Fladdermöss ses även ofta som skadedjur eftersom de lever i stora kolonier, vilket kan få dem att göra mycket oväsen. De har också ett rykte om sig att vara smutsiga djur, vilket inte är helt sant. Fladdermöss håller sig rena genom att slicka pälsen och använda den för att ansa sig själva.

Fladdermöss är inte så hemska som folk ofta tror, utan är väldigt fascinerande varelser som bidrar mycket till sina ekosystem. Läs vidare så kommer du lära dig mer om dessa otroliga varelser!

Lite fakta om fladdermöss

  • Fladdermöss är det enda flygande däggdjuret i världen.
  • Fladdermöss är inte blinda. De kan se och känna sin omgivning med sina stora ögon och öron.
  • Fladdermöss kan äta upp till 1 000 insekter på en natt.
  • Fladdermöss har en naturlig form av insektsmedel som produceras av körtlar nära deras anal.
  • En babyfladdermus kallas en valp eller puppa.

olika fladdermusarter

Det finns många olika fladdermusarter runt om i världen

Fladdermöss är däggdjur som tillhör ordningen Chiroptera, vilket betyder “handvinge” eller “vinghand” på grekiska. Det finns mer än 1 300 fladdermusarter runt om i världen. De lever i en mängd olika miljöer, inklusive öknar och regnskogar. Fladdermöss finns på alla kontinenter utom Antarktis.

Fladdermusen använder även ekolokalisering, som är en form av ekolod, för att hitta sitt byte. Ekolokalisering är när ett djur gör ljud och lyssnar hur lång tid det tar för dessa ljud att studsa från föremål och återvända till dem. När de väl kommer tillräckligt nära kan de se sitt byte med ögonen innan de fångar det med tungan.

Fladdermöss är inte kräsna ätare

Man kan inte påstå att fladdermöss är kräsna ätare. De äter en mängd olika insekter, som myggor och nattfjärilar, samt frukt och nektar. Fladdermöss har också ett starkt luktsinne som hjälper dem att hitta mat i mörkret.

Vissa arter av fladdermöss föredrar att äta flygande insekter. Fladdermusens tunga är täckt med små hårstrån som hjälper dem att känna sig runt i mörkret tills de hittar sitt byte, vilket lämpar sig för att jaga snabba små insekter.

Andra arter specialiserar sig som ovan nämnt på att äta frukter av olika slag, och kan migrera långa sträckor för att finna dem.

Fladdermöss och död – Myterna vs Sanningen

Fladdermöss ses ofta som en symbol för död och mörker. Men visste du att de egentligen är ganska ofarliga? De är nattdjur som äter insekter, frukter och nektar. Här kommer två av myterna kring fladdermöss och sanningen bakom dem.

Myt 1: Fladdermöss är aggressiva varelser

Fladdermöss är inte aggressiva varelser, i själva verket är de ganska fogliga. De attackerar inte människor eller husdjur om de inte provoceras och även då är det sällsynt att de är aggressiva. Fladdermöss har bara rabies om de får det från ett annat infekterat djur, så dina chanser att drabbas av rabies från en fladdermus är mycket osannolika.

Myt 2: Fladdermöss bär på sjukdom

Många tror att fladdermöss bär på en mängd olika sjukdomar men detta är inte alls sant! Faktum är att fladdermöss sällan bär på några sjukdomar som kan drabba människor eller andra djur. De överför av samma anledning sällan några sjukdomar som ebola- eller zikavirus.


Läs även om världens största gnagare och Sveriges största uggla.