Olika sorters korvar

Olika sorters korvar - den svenska falukorven

Nu till jul är korven ett vanligt inslag i den svenska julmaten. Kanske kan det vara dags att lära sig mer om våra populära korvsorter? Här har jag sammanställt 9 stycken populära korvar. Stekt, grillad eller som pålägg?

 • Falukorv

  – Falukorven är en svensk tjock korv som går att äta till många tillbehör, exempelvis potatis och pasta. Falukorven är klassad som Sveriges enda namnskyddade charkuterprodukt. Detta innebär att det finns en del krav för att en korv ska få kallas falukorv. Kraven är att den måste innehålla minst 45 procent kött, samt får inte innehålla mer än 23 procent fett. Dessutom måste en del råvaror ingå, som till exempel potatismjöl och vatten.

 • Wienerkorv

  – Wienerkorven är en smal korv och har sitt ursprung från Wien i Tyskland. Den skapades av en slaktare vars namn var Johann Georg Lahner. Årtalet var 1805. Förutom Wienerkorv kallas den också för Frankfurter. Wienerkorven passar väldigt bra att äta med korvbröd eller tillbehör så som potatismos.

 • Prinskorv

  – Prinskorven är som en Wienerkorv fast i kortare format. I Sverige har man ofta prinskorv vid någon högtid, framför allt på julen. Det är en liten korv med mycket smak som passar bra med senap och ketchup, eller bara äta den som den är.

 • Grillkorv

  – Grillkorven är ett väldigt vanligt snabbmatsmål i Sverige. Man hittar grillkorven på de flesta bensinmackar, samt grillkiosker. Grillkorven är mest lämpad att grilla eller steka, som man kan förstå på namnet. Tillsammans med korvbröd får man ett gott och snabbt mål. Grillkorven passar givetvis med andra tillbehör som till exempel potatismos.

 • Grillkorv är gott

 • Varmkorv

  – Liksom grillkorven är varmkorven också ett väldigt populärt snabbmatsmål. Den går att både koka och steka och passar fint med korvbröd och andra tillbehör. Andra tillbehör kan vara exempelvis räksallad, rostad lök och bostongurka. Varmkorv innehåller både fläsk och nötkött. French hot dog är också väldigt populärt att äta och varmkorven är omsluten av brödet och fylls ofta med en dressing, samt ketchup och senap.

 • Chorizo

  – Chorizon är en starkare och tjock korv som ursprungligen kommer från Iberiska halvön. Den är oftast gjord på fläskkött, men kan ibland innehålla nötkött. Chorizon är ofta välkryddad och har normalt en rödare färg. Färgen brukar oftast komma av paprika som man kryddar den med. Chorizo passar bra till korvbröd, men också lika bra till potatismos och andra tillbehör.

 • Bratwurst

  – Bratwursten kommer från Tyskland och är en korv som kan göras på både nötkött, fläskkött och lammkött. Normalt är den ofta kryddad med muskotnöt, nejlika och vitlök. Korven kan ätas med till exempel bröd eller potatis. Bratwursten är mest lämpad att steka eller grilla.

 • Prickig korv

  – Prickig korv, eller prickekorv är ett väldigt vanligt pålägg att ha på mackan. Den kommer i en massa olika namn, storlekar och smaker. Korven är ofta väldigt grovmald och smeten kryddas ofta med olika kryddor. Namnet prickig korv kommer ifrån utseendet på korven. Den kan ses som prickig och prickarna är fett som malts ner i korvsmeten. Korven innehåller framför allt fläskkött, men kan också innehålla nötkött.

 • Kalvkorv

  – Kalvkorv är en svensk korv. Den är mest populär på västkusten och äts ofta som ett pålägg. Korven görs av finmalt kalvkött, samt fläskkött och kan köpas i de flesta butiker. Förutom pålägg kan man äta korven precis som den är.


Får man fresta med fler intressanta inlägg? Jag rekommenderar att du läser inläggen om vad igelkotten äter samt spännande fakta om guldfisken.