Hur uppstår norrsken?

Norrsken - Aurora borealis

Norrsken eller Aurora Borealis som det också kallas på latin är ett otroligt vackert ljusfenomen som man främst kan se under vinterhalvåret. Norrsken uppstår med ett samspel mellan solens strålning och jordens magnetfält. Det slungas nämligen laddade partiklar från solen rakt mot jordens yta. Vilket i sin tur fångas upp av jordens magnetfält. När solens partiklar krockar med atomer och molekyler som finns i jordens atmosfär uppstår alltså norrsken. Partiklarna fångas därefter in av magnetfältet och färdas mot jordens poler som då skapar detta magiska ljusfenomen.

Norrsken i norra Sverige

Den bästa platsen att uppleva norrsken i Sverige är norra Sverige, i synnerhet i Abisko. Men ju högre upp i landet man kommer desto större chans är det att man ser norrskenet. Det har dock uppstått norrsken i hela landet, men för att få en häftigare upplevelse är det verkligen rekommenderat att åka uppåt. Norrskenssäsongen beräknas som bäst mellan 19 november till 20 mars och det är alltså då man kan se det som bäst. För att få den mest optimala upplevelsen bör man också vara på en plats där det inte finns så mycket lysen, samt att himlen ska vara klar. Det vill säga är det molnigt eller mulet kan det vara svårare att se norrskenet. Det sägs att Abisko inte bara är Sveriges bästa plats att se norrsken på, utan även världens bästa plats.

Norrsken i övriga Sverige

Man har upplevt och upptäckt norrsken i hela Sverige som nämnts ovan. Det är dock väldigt ovanligt att se det i övriga delar av Sverige eftersom det är väldigt upplyst på många ställen. Men det innebär inte att man inte kan se det om man bor i en annan del av Sverige. För det är fullt möjligt och har hänt en hel del gånger. Ibland kan man till och med se det väldigt tydligt även i sydligaste Sverige. Ofta försvinner det väldigt snabbt så det gäller att vara ute i god tid och ha tålamod. Men om man är exempelvis i Norrland har man större chans att se det under en längre period.

norrsken

Norrsken i Norden

Precis som i Sverige kan man också uppleva norrsken i Norge och Finland. Även i dessa länder är den bästa platsen att upptäcka norrsken norrut. Oavsett vilket land man än är i är det bäst att vara högt upp och ha en klar himmel, samt att inga lampor stör. Både i Finland, Sverige och Norge finns det fjäll och berg där man ofta kan se norrskenet väldigt tydligt.

Hur ser norrsken ut?

Det man oftast förknippar norrsken med är gröna färger, men det finns så mycket mer än så. I många fall kan man se en hel ljusshow av färger i både grönt, rött och lila. Det ser ut som att norrskenet dansar på himlen och det är också så många uttrycker det. Det är en magisk upplevelse och kan betraktas som en vacker tavla. När det dessutom är stjärnklart på himlen och norrskenet dansar bredvid får man en upplevelse man sent kommer glömma.


Passa även på att lära dig mer om vad en supermåne eller en hägring är för något.