Så sover du bättre och blir mer utvilad

Så sover du gott
Sömn är en viktig del av våra liv. Genom att sova ordentligt får kroppen tid att återhämta sig och hjärnan tid att bearbeta dagens intryck. För att få den bästa nattsömnen är det viktigt att sova länge och regelbundet.

Att sova länge innebär att du försöker få minst 8 timmars sömn per natt, eller åtminstone 7 timmar. Om du är trött och vill ta igen förlorad sömn kan du lägga dig tidigare än vanligt och sova lite längre än du brukar.

Regelbunden sömn innebär att du försöker sova på samma tider varje dag. Det här kan hjälpa din kropp att hålla sig i rytm. Försök att gå och lägga dig på ungefär samma tid varje kväll och stiga upp vid samma tid varje morgon.

Skapa en sovmiljö

Det är viktigt att skapa en bekväm och lugn miljö för att få bästa möjliga sömn. Försök att undvika att ta med dig jobb eller stressiga aktiviteter till sovrummet. Lägg hellre fokus på att skapa en miljö som är avslappnad, bekväm och lugn.

Försök att använda mjuka, bekväma sängkläder och håll rummet svalt och luftigt. Lägg gärna en mjuk matta på golvet och ha en bäddsoffa eller fåtölj i rummet som du kan använda när du är trött.

Fundera även över vilket ljus du har i sovrummet. Det är viktigt att ha ett mörkt, avslappnat rum för att få bästa möjliga sömn. Försök att täcka fönster och skärmar för att utesluta ljus som kan störa din sömn.

Summera dagen innan du lägger dig

För att få bästa möjliga sömn kan det vara bra att ta lite tid innan du går och lägger dig för att summera dagen. Försök att tänka igenom vad du har gjort i löpet av dagen och fundera över vad du ska göra nästa dag.

Tänk även igenom vad du är tacksam för. Försök att ta med dig goda minnen och glada känslor till sängen. Det här kan bidra till att du somnar lugnare och får en mer avslappnad och regenerativ nattsömn.

Ta en varm dusch eller ett bad

En varm dusch eller ett bad kan vara ett bra sätt att slappna av och förbereda kroppen på sömn. Det här hjälper kroppen att slappna av och kan lindra ångest och stress.

Det är även bra att använda en lätt parfym eller doftljus som kan hjälpa dig att koppla bort dagens aktiviteter och förbereda kroppen för sömn. Försök att undvika att använda dofter som är för starka eller konstiga, eftersom det kan störa din sömn.

Sluta använda tekniska enheter innan du lägger dig

Tekniska enheter som datorer, mobiltelefoner, TV-apparater och surfplattor kan störa din sömn. Det här är eftersom skärmar producerar blått ljus som kan störa kroppens naturliga dygnsrytm.

Försök att stänga av alla tekniska enheter minst en timme innan du går och lägger dig. Detta kan hjälpa dig att slappna av och få bästa möjliga sömn.

Sluta dricka kaffe på kvällen

Kaffe är en av de vanligaste dryckerna som vi dricker, men det kan störa din sömn. Koffein har en uppiggande effekt och kan störa kroppens naturliga dygnsrytm. Försök att undvika att dricka kaffe efter klockan 16:00, för att få bästa möjliga sömn.

Drick kamomillte

Drick kamomillte

Kamomillte är en av de mest populära örterna som används för att förbättra sömnen. Det har en lugnande effekt och kan hjälpa dig att slappna av och få bästa möjliga sömn.

Försök att dricka en kopp kamomillte ett par timmar innan du går och lägger dig. Det här kan hjälpa dig att koppla bort dina tankar och förbereda kroppen för sömn.

Sluta äta sena måltider

Även om det kan vara frestande att äta en sen måltid, är det viktigt att undvika att äta för sent. Mat som äts sent på kvällen kan störa sömnen och göra att du vaknar på natten. Försök att äta din senaste måltid minst 3-4 timmar innan du lägger dig.

Öva avslappningsövningar

Öva avslappningsövningar

Avslappningsövningar är ett bra sätt att slappna av och förbereda kroppen för sömn. Försök att ta lite tid för att göra andningsövningar och yoga innan du går och lägger dig. Det här kan hjälpa dig att slappna av, koppla bort tankar och få bästa möjliga sömn.

Att sova bra är viktigt för kroppens hälsa och välbefinnande. För att få bästa möjliga sömn är det viktigt att följa några enkla tips, såsom att sova länge och regelbundet, skapa en bekväm och lugn miljö och ta en varm dusch eller ett bad innan du lägger dig. Det är även viktigt att undvika att använda tekniska enheter och att dricka kaffe eller äta sena måltider på kvällen. Genom att följa dessa tips kan du få bästa möjliga sömn och långsiktigt hålla kroppen frisk och välmående.


Läs även mina inlägg om Sengångare och Ryckningar i ögonlocket, och vad det beror på.